MLADA I AGRESIVNA SPLITSKA MADAM

NATJERALA VRŠNJAKINJU NA PROSTITUCIJU I OD NJE UZELA 25.000 KUNA Cijena od 400 do 1000 kuna po satu

Dvadesetogodišnja I.G. iz Splita, samohrana majka, kazneno je prijavljena zbog trgovine ljudima, a istražni sudac odredio joj je mjesec dana istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Nakon višemjesečne istrage uhićena je jer je svoju vršnjakinju, od listopada 2012. do 23. ožujka 2013. godine, 'u namjeri protupravnog stjecanja imovinske koristi, prvo lažnim obećanjima, a potom i prijetnjama, dovela u položaj ovisnosti prema sebi nagovorivši je na pružanje seksualnih usluga u zamjenu za novac'.

Naime, I.G. je svojoj vršnjakinji, koja je osoba slabijih sposobnosti shvaćanja, obećavala brda i doline, odnosno govorila joj da će joj ona pomoći u životu da se osamostali. Natjerala ju je na krađu obiteljskog zlata u vrijednosti od oko 40 tisuća kuna, a potom ucjenom na prostituciju.

Cijena seksualnih usluga bila je od 400 do 1000 kuna po satu, a sav je novac davala “madam”.

Riječ je o ukupno oko 25 tisuća kuna koje joj je dala. Od prodane ukradene zlatnine kupila je i automobil koji je služio za prijevoz 20-godišnje žrtve do apartmana na širem splitskom području gdje je također pružala seksualne usluge, a vozač je bio 24-godišnji F.U., nevjenčani suprug osumnjičene.

On je prijavljen za kazneno djelo pomaganja, i to u dva navrata. On je, za razliku od svoje partnerice, nakon ispitivanja odveden u zatvor ne zbog ovog nedjela, nego zato jer je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog trinaest krađa.

Maloljetne prostitutke žrtve su trgovaca ljudima

- Trgovci ljudima i traže takve osobe koje su zbog raznih razloga ranjive i neoprezne. U zadnjih pet godina imamo zabilježeno uglavnom žrtve koje su iz naše zemlje i iz zemalja regije. Prostitucija u Hrvatskoj je tema o kojoj se uglavnom ne govori, odnosno nitko ne govori o potražnji, tko i zašto kupuje ženska tijela - kazala je Đurđica Kolarec iz Centra za žene i žrtve rata ROSA.

Mi tvrdimo da je svaka maloljetna osoba koja se nalazi u lancu prostitucije ujedno i žrtva trgovine ljudima jer one same ne mogu odlučivati. Dobro je da se ovakvi slučajevi otkrivaju i procesuiraju, takve su djevojke česta meta, a vidjet ćete da se ispred domova za nezbrinutu djecu i drugih ustanova gdje ima djevojaka često mogu uočiti skupi automobili čiji vlasnici te djevojke vode i iskorištavaju seksualno praktički za kutiju cigareta. Pazite, da nitko ne kupuje, ne bi imao tko ni prodavati.

Možemo govoriti o tome odlučuje li neka žena sama hoće li se time baviti ili ne, no smatramo da se ni jedna žena nije jednog jutra probudila i rekla sama sebi:

“Od danas ću se prostituirati!” Nešto ju je na to sigurno natjeralo, teška materijalna situacija, stanje u obitelji ili nešto slično. To je praktički izbor u situaciji bez izbora. Mi od 2002. godine imamo zabilježeno 117 slučajeva, no tamna je brojka puno veća. Svi bismo trebali pomoći policiji na način da prijavljujemo ako imamo saznanja o takvim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:33