MISTERIOZAN KRAJ

'NE MOGU VIŠE OVAKO, NAJBOLJE BI BILO DA ME NEMA!' Jesu li djevojčicu (15) u smrt otjerala vrijeđanja na internetu?

Smrt M. J. (15) neslužbeno se tretira kao samoubojstvo, ali policija provodi dodatnu istragu kako bi razjasnila sve okolnosti: od zadnjeg telefonskog poziva do pištolja
 Boris Kovačev/CROPIX

Mirna, povučena i marljiva. Uvijek spremna pomoći.

Djevojka M. J. s obitelji do prije samo nekoliko tjedana u malenom je zagorskom mjestu Loboru živjela kao svaka druga normalna 15-godišnjakinja.

A tada su na društvenim mrežama krenuli prvi napadi na nju. Grupa zasad nepoznatih djevojaka i dječaka grubo ju je vrijeđala preko profila na latvijskoj društvenoj stranici Ask.fm. Brutalne uvrede, psovke, sramoćenje i omalovažavanje nisu prestajali tjednima. Pritisak je bio sve veći.

Nije se ubila!

- Ne mogu više ovako, najbolje da me više nema - žalila se zbog toga svojoj najboljoj prijateljici iz Bedekovčine. U utorak navečer nije se vratila iz škole.

Iako je zagorska policija odmah po dojavi krenula u potragu sa svim raspoloživim snagama, tada je već vjerojatno bilo kasno. Jutro poslije, pokraj izvorišta vode na obližnjem brdu, djevojčicu je mrtvu pronašla njena majka.

Prvo je vidjela nečije noge u grmlju, a kad se približila, shvatila je o kome se radi. Kraj njenog nepomičnog tijela bio je pištolj.

- Vrisnula je, srušila se na cestu, a ja sam je pokušala odvući što dalje - kaže nam kroz suze teta nesretne djevojke koja je s majkom cijelo vrijeme obilazila lokalne puteve. Mislili su da je negdje ostala s društvom, pobjegla na tulum ili s nekim dečkom. No, na kraju se dogodilo najgore.

Sjedimo na terasi njihove obiteljske kuće, u središtu Lobora, samo kilometar od mjesta gdje je M. J. nađena mrtva. Njena majka, sestra i brat te ostatak obitelji u potpunom su šoku i suzama i nemaju snage za razgovor s nama. Dva psa u dvorištu, otkad je djevojka nestala, samo tužno leže u vrtu. Na stolu u njenoj sobi su etui za naočale, riječnik njemačkog jezika i prazna plava kuverta. Na polici iznad kreveta njena je slika s krizme. Prima hostiju od svećenika. Na zidu preko puta kreveta suho cvijeće. Na stolici ruksak i odjeća. Sve izgleda kao da će se djevojka svakog časa vratiti.

Što ju je moglo natjerati da si oduzme život, pitamo tetu. Očito je iza uvreda na internetu bio i neki još ozbiljniji sukob.

- Mi ne vjerujemo da je bila kadra dignuti ruku na sebe. Želimo da policija detaljno istraži što se događalo na internetu - kaže i dodaje da još ne isključuju eventualno ubojstvo. Njihove sumnje dodatno raspiruje informacija od jedne susjede iz mjesta koja je istom cestom rano ujutro, oko pet sati, išla na posao. Nedaleko od mjesta gdje je M. J. nađena mrtva susjeda je vidjela kombi sa širom otvorenim vratima. Obitelj je tijekom dana pokušavala stupiti u kontakt sa susjedom, ali do zaključenja izdanja potvrdu te infomracije nismo dobili.

U školi se nije pojavila

M. J. se, kaže teta, prije par mjeseci požalila starijoj sestri koja studira u Zagrebu da je maltretiraju preko stranice Ask.fm. Riječ je o društvenoj mreži koja je popularna među mladima i na koju navodno sve češće prelaze s Facebooka koji ima stroža pravila. Nerijetko je stranica puna međusobnih uvreda i napada vršnjaka.

M. J. je na uvrede žestoko uzvratila. Neko se vrijeme borila s grupom mladih koji su je bez ikakva posebnog povoda krenuli vrijeđati i javno sramotiti. Svemu je navodno kumovala neka ljubavna prepirka, a kad su stvari otišle predaleko, M. J. se požalila svojoj najboljoj prijateljici da više ne može. Prijateljica ju je hrabrila, ali je također, kako nam kaže naš izvor, primijetila da je zadnjih tjedana M. J. sve depresivnija i tužnija.

Dan prije samoubojstva, koje zagorska policija do konačnih rezultata obdukcije jučer nije mogla službeno potvrditi kao razlog smrti, prijateljici je rekla da neće doći u školu. “Želim se odmarati”, dodala je.

Bilo je to u utorak i u školu je trebala krenuti poslijepodne, ali nije se pojavila. Obitelj tvrdi da nitko u kući nije imao pištolj osim djeda, ali taj pištolj navodno nitko godinama nije vidio niti mogao pronaći. Zadnji poziv s mobitela M. J. upućen je u 14.15 minuta u utorak. Policija je tražila službeni ispis. Posljednji poziv sada je prvi trag istrage. Djevojka će biti pokopana danas u 15 sati na mjesnom groblju.

Uvrede kojima je bila izložena bile su brutalne, a nastavile su se i nakon smrti

M. J. je pohađala prvi razred srednje škole u obližnjem Zlataru, smjer logistike i špedicije. Majka joj radi u Oroslavju, a otac kao mesar u Zagrebu, prepričavaju susjedi. Obitelj je unajmila kafić koji se nalazi odmah pokraj ulaza u njihovo dvorište. Imala je mlađeg brata i stariju sestru. Riječ je o uzornoj i radišnoj obitelji. Ravnateljica škole u Zlataru, kao i svi nastavnici, istinski su šokirani tragičnim krajem mirne učenice. Iako pojedinci na Facebooku tvrde da razlog mogućeg samoubojstva nije Ask.fm nego neki drugi problemi, sve više tragova vodi prema nasilju na internetu. Uvrede kojima su je zasipali bile su brutalne, a neki su nastavili i nakon smrti.

“Ko joj j... mater, nek se ubila”, napisao je jedan mladić na Facebook stranici napravljenoj u njeno sjećanje. Stručnjaci upozoravaju da je svaka komunikacija preko interneta koja je štetna za pojedinca i opće dobro - nasilje koje je treći najčešći razlog samoubojstava djece. Podaci govore da se zbog toga u svijetu godišnje pokuša ubiti gotovo 20 tisuća djece, a 4 tisuće u tome i uspije. Rašireno je jer počiniteljima poticaj daje anonimnost pa misle da ne moraju poštovati ograničenja, manire i norme ponašanja. To onda dovodi do ovakvih tragedija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:16