SERIJSKI RAZBOJNIK

‘Ne sjećam se ničega, ali da, to sam ja na nadzornim kamerama. Novac mi uopće nije bio potreban...‘

Dejana Šajnovića (35) sudsko je vijeće zbog sedam razbojništava počinjenih na uvjetnoj slobodi, nepravomoćno osudilo na šest godina zatvora

Presuda za razbojnistvo Dejanu Šajnoviću

 Damjan Tadic/Cropix

‘Ipak se smatram krivim za svih sedam razbojništava. Kajem se, iskreno mi je žao i dan-danas ne mogu objasniti zašto sam to činio. Novac mi nije bio potreban jer imam primanja. Ta tri dana stalno sam bio vani, a kući sam se dolazio tek presvući. Sjećam se da sam se posvađao sa ženom i to je bio okidač da izađem van. Konzumirao sam alkohol, Normabele i kokain. A i kockao sam u takvu stanju. Zapravo, svih se tih detalja ne sjećam, ali sam se prepoznao na nadzornim kamerama. Svjestan sam krivnje i kakva god mi kazna bude bila izrečena, želim je što prije odraditi da se vratim svojoj obitelji jer sam njih svojim ponašanjem najviše oštetio. U djetinjstvu sam imao traume koje su obilježile odrastanje. Naime, 1991. pred mojim mi je očima streljana obitelj. Imao sam nekih 15 godina kad sam se interesirao za suđenje počiniteljima zločina. Izvršio sam uvid u spis i vidio fotodokumentaciju pa se u meni nešto prelomilo. Počeo sam činiti kaznena djela i znam da to nije opravdanje za sve što je uslijedilo... ‘ – branio se u sudnici Županijskog suda u Zagrebu Dejan Šajnović (35), kojeg je tročlano sudsko vijeće zbog sedam razbojništava počinjenih na uvjetnoj slobodi, nepravomoćno osudilo na šest godina zatvora. Ujedno mu je dosuđena i mjera liječenja od ovisnosti o drogama u trajanju od tri godine unutar zatvorskog sustava, mora platiti 1.132 eura sudskih troškova, ali i obeštetiti mete razbojništava.

image

Presuda za razbojnistvo Dejanu Šajnoviću

Damjan Tadic/Cropix

- Na temelju analize svih provedenih dokaza, ispitanih svjedoka i pregleda nadzornih kamera kao i vaše obrane, ovo vijeće smatra da ste počinili svih sedam kaznenih djela koja vam se stavljaju optužnicom na teret. Biometrijsko vještačenje je također pokazalo da osoba snimljena na nadzornoj kameri odgovara vašim biometrijskim karakteristikama. Vaše priznanje koje je uslijedilo tek na kraju dokaznog postupka ne može biti tretirano kao olakotna okolnost jer ste priznali tek nakon svih provedenih dokaza. Postupali ste s izravnom namjerom i bili ste svjesni da će vam, dok prijetite nožem, djelatnice od straha predati novac. U vrijeme počinjenja kaznenih djela vaša ubrojivost je bila bitno smanjena, a kao otegotne okolnosti ovo vijeće je uzelo vašu dosadašnju osuđivanost. Vi ste četiri puta osuđivani za druga kaznena djela proizvodnje i prometa drogama, a potom i za krivotvorenje novca. Pod rokom kušnje ste počinili ova zadnja. Sve dosadašnje kazne očito nisu imali utjecaja na vas da se suzdržite i riješite svoj problem već ste progredirali čineći imovinska kaznena djela. Pokazali ste upornost i kriminalnu volju – objasnila je optuženom dosuđeni pravorijek predsjednica sudskog vijeća navodeći da mu je kao olakotne okolnosti sud uzeo u obzir iskazano žaljenje i kajanje, stav da je nanio najveću štetu vlastitoj obitelji, da je pokazao samokritičnost, kao dijete je svjedočio streljanju obitelji...

Šajnović je inače računalni tehničar, ali iako nezaposlen, ostvaruje prihode od iznajmljivanja apartmana na kojima tijekom ljeta dnevno uprihodi 200 eura.

image

Presuda za razbojnistvo Dejanu Šajnoviću

Damjan Tadic/Cropix

Prema optužnici, val horora s nožem u ruci i tkaninom preko glave započeo je 22. veljače ove godine oko 20.58 sati u trgovini Decentia na zagrebačkoj Savici. Maskiran vunenom čarapom preko lica i s kapuljačom na glavi prišao je s leđa djelatnici te joj rekao ‘Samo mi izvadi novce i sve će biti u redu‘. Pritom je ugledala u njegovoj ruci nož pa joj je zapovjednim tonom naredio da otvori blagajnu iz koje se poslužio s 200 eura i pobjegao.

Najvećeg plijena domogao se 21. ožujka oko 19 sati u Konzumu u Fažanskoj gdje je prodavača utješio da će sve biti u redu, ali samo neka mu da novac. Iz blagajne mu je predao 1451 euro pa mu je optuženi s maramom preko lica rekao da se okrene prema zidu i neka tako ostane dok on ne izađe.

Istog dana ujutro, pak, oko 7.40 sati pokušao je Šajnović odraditi isto u trgovini Siga u Kornatskoj. Došao je do prodavačice s nožem u ruci te joj kazao: ‘Nadam se da šefica još nije došla po novce!‘ Pritom nije ni slutio da pred sobom ima neustrašivu prodavačicu koja je uzela metalnu šipku i krenula prema njemu pa je pobjegao praznih ruku.

Odlučivši orobiti tu trgovinu pod svaku cijenu, vratio se u nju sutradan, ali u popodnevnu smjenu dok je u njoj bila druga prodavačica. Ukrao je 100 eura te šest kutija Marlbora.

image

Presuda za razbojnistvo Dejanu Šajnoviću

Damjan Tadic/Cropix

Točno 400 eura zaradio je u razbojništvu i 20. ožujka u Decentiji na Rudešu, a isti lanac trgovina, ali na zagrebačkoj Savici, posjetio je i sutradan, u 13.45 sati gdje je prestravljenoj blagajnici s nožem u ruci po ulasku u prodajni prostor pokazao da ode do blagajne i da mu novac. Tom je prilikom uzeo 100 eura. Treći dan serije razbojništava 22. ožujka oko 9.45 sati, prema istom scenariju uletio je i u prodavaonicu ‘Vema export-import‘ u Okučanskoj gdje je prodavačici, maskiran od glave do pete i s nožem u ruci, obznanio: ‘Ovo je pljačka, stvarno, otvori blagajnu i daj papirnati novac‘. Ona mu je predala 490 eura. Sve do jednog ukradenog centa morat će vratiti po pravomoćnosti presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14