PRAVOSUDNI PING-PONG

Ne žele suditi Caritasu za utaju 5,4 milijuna kn

Brajša je optužena za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju jer kao ravnateljica Caritasa neplaćanjem poreza i doprinosa nije izvršila obveze prema državnom proračunu

ZAGREB - Jeleni Brajši (74), bivšoj ravnateljici Caritasa optuženoj za izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa za zaposlenike u toj ustanovi, ipak će se nastaviti suditi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu iako se raspravna sutkinja proglasila nenadležnom za taj predmet.

Neprofitna organizacija

Naime, Brajša je optužena za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju jer kao ravnateljica Caritasa neplaćanjem poreza i doprinosa nije izvršila obveze prema državnom proračunu. Međutim, budući da je Caritas neprofitna organizacija i službeno se ne bavi gospodarskom djelatnošću, raspravna sutkinja je smatrala da bi se Brajši trebalo suditi za drugo kazneno djelo - zlouporabu položaja i ovlasti. Da Brajša ne bi trebala odgovarati za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, nakon što je podignuta optužnica upozoravao je i njezin branitelj Silvije Degen.

Stav Vrhovnog suda

- Čudno je da Caritas kao jedna neprofitna i humanitarna organizacija mora plaćati porez kad ni jedna druga to nije dužna učiniti - komentirao je tada Degen.

Kako je zlouporaba položaja i ovlasti u slučaju kada se radi o velikoj šteti u nadležnosti višeg suda, sutkinja koja vodi predmet protiv Brajše proslijedila je spis višoj instanci odnosno Županijskom sudu. Pritom se pozvala i na odluku Vrhovnog suda u ranije riješenom predmetu. Stav Vrhovnog suda bio je da se neprofitnoj organizaciji koja se financira iz proračuna ne može suditi za gospodarski kriminal. Ipak, u Brajšinu slučaju Županijski se sud proglasio nenadležnim te odlučio predmet ipak vratiti Općinskom. U međuvremenu je tužiteljstvo odustalo od imovinskopravnog zahtjeva koje je podnijelo u ime države.

Prvotno je postavljen zahtjev da Brajša, ako je sud proglasi krivom, u proračun uplati 2,7 milijuna kuna odnosno polovicu od 5,4 milijuna kuna koje je, prema tužiteljstvu, Brajša ilegalno pribavila za Caritas u razdoblju od 2001. do 2004.. Kasnije su zahtjev postavili za puni iznos, ali su na kraju od svega odustali.

Inače, u predmetu su saslušani svi svjedoci, a na idućem ročištu bi još trebala biti ispitana financijskoknjigovodstvena vještakinja koja je već prije u nalazu zaključila da Caritas nije državi uplaćivao obvezna davanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58