JEZIVI MAILOVI

‘Nećete dočekati Božić!‘: Prijetio Berošu, Capaku i Markotić, mora odslužiti još jedan dan zatvora

Boris Štitić (37) od članova Stožera tražio je na stotine tisuća kuna u kriptovaluti monero

Alemka Markotić, Krunoslav Capak i Vili Beroš; u krugu: Boris Štitić

 Darko Tomas, Srđan Vrančić/CROPIX

Zbog pokušaja iznude Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša od kojih je tražio na stotine tisuća kuna u kriptovaluti monero, Boris Štitić (37), slovensko-hrvatski državljanin, nakon drugostupanjske odluke Županijskog suda u Osijeku mora odslužiti, prema računici, još jedan dan zatvora.

Naime, Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno ga je osudio na dvije godine i četiri mjeseca zatvora, ali je viši sud zaključio da mu kaznu treba ublažiti s djelomičnim uvjetom. Pa je tako Štitić osuđen u konačnici na godinu i osam mjeseci zatvora od čega je 10 mjeseci zatvora (toliko je proveo u istražnom zatvoru op.a.), dok je druga polovica kazne uvjet na tri godine. Također, viši sud mu je umanjio i plaćanje sudskih troškova pa umjesto 10.343 kuna mora podmiriti sudski paušal od 2000 kuna.

Na prvostupanjsku presudu Štitić je uložio žalbu zbog povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te odluke o kazni, sudskoj opomeni, uvjetnoj osudi i djelomično uvjetnoj osudi te zaštitnom nadzoru, sigurnosnoj mjeri, oduzimanju imovinske koristi, kao i troškovima kaznenog postupka, ali i zbog javne objave presude.

Drugostupanjski sud analizirajući žalbu, međutim, nije zaključio da je niži sud počinio neku od navedenih bitnih povreda, no uvažili su Štitićeva mala primanja od kojih uzdržava bolesnu majku kao i da u dovoljnoj mjeri, prilikom određivanja visine kazne, nije uvažen niz olakotnih okolnosti unatoč njegovoj ranijoj osuđivanosti.

Podsjetimo, riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima četiri presude od kojih su tri bile rezultirale uvjetnim osudama. Iako je na početku suđenja odbacio krivnju, na kraju je ipak odlučio priznati svoje grijehe pravdajući sulude poteze nizom ograničenja zbog covid krize i nemogućnošću da tijekom pandemije vidi svoje dijete koje živi s majkom u Sloveniji, iako su nekoliko tjedana prije slanja jezivih e-mailova proveli tjedne na moru.

image

Boris Štitić

Srđan Vrančić/CROPIX

Prvostupanjski sud mu nije pronašao olakotnih okolnosti, ali je kao otegotno ocijenjeno, između ostaloga, da je počinio tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge, a odabrane žrtve je izložio visokom stresu prijeteći im pritom lišavanjem života, kako njih samih tako i njihovih obitelji.

Kako smo već pisali, muke po Štitića počele su nedugo nakon što je 30. rujna 2020. godine odaslao na e-mail adrese šefice Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Markotić, šefa HZJZ-a Capaka i ministra zdravstva Beroša e-mailove sadržaja: "Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite pogrešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu, hoćete li živjeti ili umrijeti". A iznos koji je tražio bio je 100.000 eura u kriptovaluti monero i uz koji je priložio link računa, tzv. wallet adresu.

Posrnuli poduzetnik je za potrebe iznude ili barem pokušaja, pa ako prođe - prođe, 30. rujna 2020. u 8,33 sati otvorio e-mail adresu opasanvirus2020. Prvi val iznuđivačkih poruka poslao je taj dan oko 18 sati na službene e-mailove Markotić i Capaka, dok je sutradan ujutro u 6,24h isto odaslao i ministru Berošu na privatni e-mail. A kako očito nije bilo povratnih reakcija ni uplata s njihove strane, nastavio je u istom tonu i 5. listopada u 5,50 sati, podsjetivši svakoga od njih da im je, nastavno na prethodni e-mail, posljednji dan da uplate traženih 100.000 eura. Upozorio ih je potom da počnu gledati oko sebe kad će se i što dogoditi njima i najmilijima, odnosno da će im se dogoditi veliko zlo.

Inače, u pretresu doma, policija mu je oduzela dva mobitela, a s jednoga je slao prijeteće poruke. Također, oduzeto mu je i 3,7 grama marihuane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:08