NEUSPJELI MANEVAR

Nekad moćni, a danas naš posrnuli poduzetnik ženi htio darovati dio nekretnina, ali onda se umiješao sud...

Nekad jev bio jedan od najmoćnijih poduzetnika u svom kraju, njegove tri glavne tvrtke na vrhuncu moći ostvarivale su oko 100 milijuna kuna prihoda

Željko Žužić

 Darko Tomaš/CROPIX

Posrnuli poduzetnik Željko Žužić svojoj je supruzi Vesni Žužić darovao dio svojih nekretnina kako mu ih država ne bi mogla zaplijeniti u svrhu naplate poreznog duga od otprilike 7,17 milijuna eura (oko 54 milijuna kuna), stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu koju je vidjela N1 Televizija.

Međutim, sud je odlučio da se taj ugovor o darovanju ima raskinuti. Ako ta presuda postane pravomoćna, te će nekretnine ostati među Žužićevom imovinom iz koje će se država moći naplatiti.

Riječ je o dugovima koje ima prema Poreznoj upravi, te golemom iznosu kojeg mora podmiriti na temelju nagodbe s tužiteljstvom.

Žužić i njegova supruga Vesna, nekoć moćna sutkinja u Velikoj Gorici, na ovu se presudu mogu žaliti. Supružnici od početka postupka tvrde kako nisu imali namjeru izigrati državu te da je cijeli posao bio transparentan.

Darovnim ugovorom Vesna Žužić je postala vlasnica dijela zgrade u Vlaškoj ulici u središtu Zagreba. Tijekom postupka je utvrđeno da Žužić nije bio upisan kao vlasnik dijelova te zgrade, već je imao status tzv. izvanknjižnog vlasnika. Unatoč tome uspio je ugovorom darovati te nekretnine supruzi.

- Sve što mi je država blokirala u dosadašnjim postupcima vrijedno je oko 500 milijuna kuna, dakle, vrijednost je višestruko veća od onoga što prema presudama moram platiti. Zašto bih onda darovao supruzi nekretnine u Vlaškoj ulici koje ionako nisu moje - rekao je Žužić.

Naveo je da je već i uplatio deset milijuna kuna, iz čega je, uvjeravao je, jasno da mu je namjera podmiriti sve dugove. Međutim, prema nepravomoćnoj presudi, država navodno nije pronašla potvrde o Žužićevim uplatama, piše N1 Televizija.

- Željko Žužić nema sredstava za namirenje tražbina Republike Hrvatske u iznosu od 7.176.481 eura - ustvrdio je sud te raskinuo ugovor između Žužićevih.

Podsjetimo, Žužić je bivšoj županici Marini Lovrić Merzel isplatio mito od 100.000 eura kako bi ušao u vlasništvo tvrtke Ceste Sisak. Merzel je zbog tog primanja mita, te dodatne milijunske štete napravljene županiji nepravomoćno osuđena na sedam godina zatvora. Žužić je dobio uvjetnu kaznu.

Žužiću do sada nije oduzeto suvlasništvo u tvrtki koju je kupio pomoću mita, a tvrtka u kojoj je i danas direktor, čini se, normalno posluje, jer je 2022. prijavila prihod od 1,8 milijuna eura (i dobit od 380.900 eura).

Iza Žužića je više desetljeća zakonski mutnog poslovanja čiji epilog možda napokon dobijemo u postupku u kojem je protiv oca i sina te bivše direktorice u njihovoj kompaniji u stečaju nedavno podignuta nova optužnica, i to opet zbog gospodarskog kriminala.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je, naime, optužnicu protiv Žužića, bivše direktorice u njegovoj tvrtki S. K. te Žužićeva sina, T. Žužića, i to zato što je Žužić senior, kao prvookrivljeni, od 2013. do 2018. godine tvrtku doveo "u stanje prezaduženosti i nesposobnosti za plaćanje koja prijeti, u suprotnosti s urednim i savjesnim gospodarenjem, umanjio imovinu koja bi činila stečajnu masu i time prouzročio znatnu štetu, a protiv tvrtke je otvoren stečajni postupak". Žužić, a i ostali okrivljeni, kako stoji u optužnici, negirali su krivnju.

Žužić je nekad bio jedan od najmoćnijih turopoljskih poduzetnika, a njegove tri glavne tvrtke na vrhuncu moći ostvarivale su oko 100 milijuna kuna prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:54