NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Nekad nagrađivani hrvatski policajac proglašen krivim za krađu 2000 kuna iz izgubljenog novčanika

Na sudu se moglo čuti da je policajac vlasnici novčanika prvo rekao da u njemu nije bilo novca...

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

G. V., 49-godišnji viši policijski narednik i nagrađivani policajac, nepravomoćno je osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je prije dvije godine kao šef smjene u Policijskoj postaji Čepin kod Osijeka iz izgubljenog novčanika koji je prolaznik pronašao i donio u postaju uzeo 2000 kuna, piše Danica.hr.

Nakon što je prolaznik u postaju donio izgubljeni novčanik, G. V. je sastavio zapisnik o pronalasku novčanika, međutim u njega nije unio činjenicu da je u novčaniku bilo 2000 kuna. U zapisniku je naveo i da je prolaznik koji ga je donio u postaju želio ostati anoniman iako mu je prolaznik rekao kako se zove.

Kada je vlasnica novčanika došla preuzeti novčanik i od G. V. zatražila novac koji se u njemu nalazio, on joj je ponudio "obeštećenje" od 1000 kuna te je zatražio da ga ne prijavljuje. U osuđujućoj presudi stoji da je vlasnica na to pristala te da joj je G. V. nakon nekoliko dana dao obećane novce.

Sud je G. V. proglasio krivim za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

G. V. je tijekom suđenja ustvrdio da novca u izgubljenom novčaniku nije bilo te da je osoba koja ga je našla htjela ostati anonimna. Također, rekao je da je vlasnici novčanika pristao dati 1000 kuna jer je ova do njega došla "sa sinom te bila neugledna". Dodao je da je plakala i zaprijetila mu da će mu "život pretvoriti u pakao" te da će "ostati bez posla".

Ključnu ulogu u procesu protiv G. V. odigrao je prolaznik koji je pronašao novčanik i donio ga u Policijsku postaju Čepin. On je rekao da je G. V.-u rekao da u novčaniku ima novca, ali da ga nije brojao te da je policajac uzeo novčanik bez da mu je izdao ikakvu potvrdu.

"Sve sam ispričao supruzi koja se čudila što nisam dobio nikakvu potvrdu, a onda je uspjela pronaći vlasnicu koja joj je rekla da je preuzela novčanik, ali bez novca. Potom sam i ja kontaktirao vlasnicu i rekao joj da sam spreman posvjedočiti kako je u novčaniku bilo novca", rekao je prolaznik.

Vlasnica novčanika potvrdila je da se situacija tako razvila.

"Policajac mi je rekao da nije uzeo novac, da je pred penzijom, da je samohrani roditelj te predložio da to riješe tako da mi vrati tisuću kuna. Poslije me zvao i nagovarao da policajcima kažem da sam se zabunila i da sam novac pronašla na drugom mjestu. Kasnije je poslao kuvertu u kojoj je bilo 1000 kuna. Nazvala sam čovjeka koji je pronašao moj novčanik i on je bio spreman svjedočiti što se dogodilo te mi je rekao da nije dobio nikakvu potvrdu da je predao novčanik", rekla je na sudu vlasnica novčanika.

G. V. će u zatvoru provesti devet mjeseci, a ostatak će provesti na uvjetnom otpustu.

Uz to, vlasnici će morati vratiti otuđenih 1000 kuna te platiti troškove sudskog postupka.

Danica.hr navodi da je G. V. nagrađen nakon što je u listopadu 2015. godine s kolegom skočio u Dravu i spasio život 62-godišnjeg muškarca.

G. V. se na presudu može žaliti, a u međuvremenu je suspendiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:51