ZGRNUO MILIJUNSKI IZNOS

Nekadašnji menadžer potkradao Podravku, preprodavao robu koja je trebala biti donirana pučkim kuhinjama

Da je optužnica podignuta izvijestilo je u petak spomenuto tužiteljstvo na internetskim stranicama DORH-a

Arhivska fotografija

 Davor Pongracic/cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv jednog sada već bivšeg menadžera iz Podravke i još dvije osobe zbog osnovane sumnje da su se, počinivši kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava, domogli plijena od najmanje 1,3 milijuna kuna.

Da je optužnica podignuta izvijestilo je u petak spomenuto tužiteljstvo na internetskim stranicama DORH-a, ne navodeći pritom da se radi o bivšem direktoru u Podravci, već o 50-godišnjaku kojega se tereti da je kazneno djelo počinio kao "regionalni voditelj prodaje jednog dioničkog društva iz Koprivnice". No, jasno je da se radi o bivšem direktoru iz koprivničkog prehrambenog diva, koji je bio i uhićen u travnju prošle godine nakon čega je protiv njega otvorena istraga. Tada se, doduše, baratalo štetom manjom od milijun kuna, ali je istraga očito pokazala da su malverzacije bile veće nego što se početno sumnjalo.

Prema optužbi, on je krivotvorio dokumentaciju na način da je u većini slučajeva predočavao kako pomoć u robi od Podravke traže određene pučke kuhinje Crvenog križa. No, tako doniranu robu zapravo je uz pomoć sada suokrivljenih osoba prodavao, a zaradu su potom međusobno podijelili.

"Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je kao regionalni voditelj prodaje jednog dioničkog društva iz Koprivnice, od travnja 2019. do ožujka 2021. godine, u više navrata izrađivao zahtjeve za izdavanje proizvoda u kojima je neistinito prikazivao kako različiti korisnici, a najčešće jedna neprofitna pravna osoba, traže da im društvo dodijeli pomoć u vidu svojih proizvoda te takve neistinite zahtjeve dostavljao u odjel marketinga društva koji je; ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost; izdavao naloge skladištu društva za pripremu i predaju tražene robe. Okrivljeni 34-godišnjak je potom preuzimao robu iz skladišta društva te ju odvozio teretnim vozilom i preprodavao na području Varaždina i Čakovca ili odvozio i predavao okrivljenom 54-godišnjaku koji ju je prodavao na području Umaga. Novac od prodaje su okrivljeni 50-godišnjak i okrivljeni 34-godišnjak međusobno podijelili i zadržali za sebe. Okrivljenike se tereti da su, nakon toga, izrađivali krivotvorenu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali kako je roba isporučena korisnicima", priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu dodajući da su okrivljenici, kako ih se tereti, na opisani način ostvarili protupravnu imovinsku korist na štetu Podravke u iznosu većem od 1.300.000,00 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:23