NOVI ZAKON

NEMA VIŠE SKRIVANJA Od ove godine domaći pedofili idu u registar, a mogu dobiti i do 40 godina zatvora

 Marko Miščević/CROPIX

Glasanje o “Marijinu zakonu” u srbijanskom parlamentu ponovno je aktualiziralo rasprave o kaznama prikladnim za pedofile te o registru počinitelja takvih kaznenih djela. Navedeni zakon u Srbiji omogućava da se počinitelji takvih nedjela kazne do 20 godina zatvora, a zastupnici jedne stranke predlažu i uvođenje mjere kemijske kastracije pedofila i silovatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Dugotrajna kazna

U Hrvatskoj je početkom ove godine stupio na snagu novi Kazneni zakon koji predviđa znatno više kazne za pedofile te propisuje mogućnost dugotrajne kazne zatvora do 40 godina za zlostavljanja zbog kojih dođe do smrti djeteta. Osim mnogo viših sankcija od siječnja ove godine krenulo je korištenje tzv. registra pedofila službeno nazvanog: Popis počinitelja kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Kako doznajemo iz Ministarstva pravosuđa, registar je dio Zakona o pravnim posljedicama osude. Popis nije javan i do njega ne može bilo tko.

– Samo redovni ovlaštenici među djelatnicima MUP-a, državnog odvjetništva i sudova imat će pristup tim podacima. Tako je uz kaznenu evidenciju za određenu osobu moguće vidjeti i je li na popisu počinitelja kaznenih djela zlostavljanja djece. Izrada popisa je u skladu s Konvencijom Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja – kažu nam iz Ministarstva.

Ažuriranjem registra i njegovim pomnim praćenjem onemogućit će se zlostavljačima djece da skriju svoju prošlost i na taj način ugroze nove žrtve. Proširena je mogućnost da ustanove i tvrtke koje rade s djecom i sportski klubovi mogu zatražiti posebnu potvrdu od Ministarstva pravosuđa o tome je li osoba koju se zapošljava ili će volontirati na poslovima s djecom osuđivana za seksualno iskorištavanje djece. Zakon, također, daje osnove za sve ostale poslodavce i institucije da zatraže reguliranje navedenog pitanja posebnim zakonima ili pravilnicima.

Osim upisa u registar, svi pedofili kao i ostali počinitelji kaznenih djela ulaze u evidenciju DNK podataka u Centru za kriminalistička istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Sam registar nije garancija da netko neće ponoviti kaznena djela na štetu djece. Upravo zato se pokušalo visokim kaznama u isto vrijeme maknuti pedofile s ulice i preventivno djelovati na sve potencijalne nove počinitelje ili ponavljače istih djela.

Poremećena osobnost

Mnogi ne vjeruju da je zatvorska kazna dovoljna, a pokazatelj tome jest i prijedlog u srpskoj skupštini o kemijskoj kastraciji. Koliko je zatvor dovoljna odgojna mjera upitali smo Zorana Matulovića, suca za mladež Županijskog suda u Splitu koji je u svojoj praksi presudio u nizu teških i neugodnih slučajeva zlostavljanja djece, piše Slobodna Dalmacija. .

– Koliko sam u svojoj praksi vidio, ne može se izbjeći da se tim djelima prilazi kao prema bolesti. Na raspravama koje sam ja vodio sudski vještaci su se o takvom ponašanju izjašnjavali kao o poremećaju osobnosti. Smatram kako je to ne samo poremećaj već i bolest jer ne mogu drukčije objasniti da otac maltretira dijete od 5 godina. Mislim da bi osim zatvorske kazne počinitelji morali ići na psihijatrijsko liječenje, ali i dodatni medicinski tretman.

Trebalo bi naći mogućnost da se ti nagoni kontroliraju i na drugi način osim psihijatrijskih metoda. U većini slučajeva koje sam sudio pedofili negiraju počinjenje kaznenog djela, što pokazuje da nema pokajanja, a samim tim niti garancije da se nedjelo neće ponoviti – decidiran je sudac Matulović.

Novi kazneni zakon za spolni odnošaj nad djetetom propisuje kaznu od jedne godine do 10 godina zatvora, a ako nedjelo počini uz pomoć prijetnje ili sile, ili zloporabom ovlasti ili teškog položaja djeteta, kaznit će se s 3 do 15 godina zatvora.

Nadalje, zakon propisuje da kazna ne smije biti ispod 5 godina zatvora u slučaju: teških ozljeda, narušenog emocionalnog razvoja, trudnoće, više počinitelja, počinitelj je bliska osoba ili osoba s kojom dijete živi u kućanstvu. U slučaju smrti djeteta zbog zlostavljanja popisana je kazna od najmanje 10 godina zatvora do najviše 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:00