IPAK LJUDSKI FAKTOR

Nemar i nepoštivanje propisa: Zbog požara u sisačkoj rafineriji kaznene prijave protiv petorice odgovornih

Sisačka policija nastavlja daljnja kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela onečišćenja okoliša.
Sisak, 200611.Oko 10.30 sati izbio je pozar u Rafineriji nafte Sisak. Pozar je najprije izbio na produktovodu izmedju spremnika goriva i najveceg rafinerijskog postrojenja KP-6, a uskoro se prosirio na cijeli produktovod i ozbiljno prijeti postrojenju krekinga u rafineriji i najblizim spremnicima goriva. Evakuiraju se radnici iz rafinerije i dio stanovnistva najblizi Rafineriji, jer se oko 11.30 sati pozar opasno priblizio postrojenjima za preradu nafte i spremnicima koje rafinerijski radnici nastoje zaustaviti i zastiti hladjenjem. Plameni jezici sezu preko 50 metara u zrak, a oblaci crnmog dima nadvili su Sisak. Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Petorica djelatnika pogona dorade i manipulacije Rafinerije nafte Sisak kazneno je prijavljeno zbog požara koji je u Rafineriji izbio 20. lipnja i koji je katastrofalnim razmjerima ozbiljno zaprijetio rafinerijskim postrojenjima, spremnicima nafte i goriva, te gradu Sisku i njegovim stanovnicima.

Naime, dovršenim kriminalističkim istraživanjima i obavljenim konzultacijama sa Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvima u Sisku, policijski službenici Sisačko-moslavačke policijske uprave utvrdili su da su petorica prijavljenih djelatnika pogona dorade i manipulacije, kao službene i odgovorne osobe, zbog nemarnog i nesavjesnog postupanja po propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, izazvali opasnost za život ili tijelo ljudi i imovine većeg opsega.

Na požarištu u Rafineriji nafte Sisak tijekom očevida je utvrđeno da je požar buknuo u postrojenju dorade i manipulacije, a zbog istjecanja benzinskih para kroz otvor na cjevovodu. Također je utvrđeno da je jedan od uzroka požara nemar, odnosno nepoštivanje propisa o zaštitnim mjerama.

Uprava Rafinerije Sisak materijalnu štetu procjenjuje velikom, te su navedena petorica osumnjičenih kazneno prijavljena zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u svezi s kaznenim djelom dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Kako doznajemo, sisačka policija nastavlja daljnja kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela onečišćenja okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:50