SMRT MATEJA PERIŠA

Nenad Periš: ‘Čudno što su nalaz prije dali medijima nego meni...‘ Umirovljeni inspektor: ‘Speed sve objašnjava‘

Nikada, ali baš nikada, Mateja nisam i ne mogu povezati s uživanjima nekakvih opijata, kao što sam već i govorio, rekao je Nenad Periš

Matej Periš i Nenad Periš

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Više javno tužiteljstvo u Beogradu utvrdilo je kako smrt Splićanina Mateja Periša (27) nije rezultat počinjenja kaznenog djela. Podsjetimo, nestao je u noći 30. na 31. prosinca 2021. godine, a njegovo je tijelo pronađeno 18. svibnja u Dunavu, kod Ade Huje.

- Tijelo je pronađeno u fazi poodmaklog stupnja raspadanja. Okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjave osoba koje su prije nestanka bile u njegovom društvu, uz obavljenu istragu i nalaz obdukcije ne ukazuju da je njegova smrt povezana s nasiljem bilo kakve vrste, priopćilo je tužiteljstvo.

Obdukciju je obavio Institut za sudsku medicinu te je utvrđeno da na tijelu Periša nema ozljeda lubanje, vrata, trupa ni udova.

- Rezultati toksikološke analize su pokazali prisutnost toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisutnost etanola. Također, u uzorku kose su identificirani kokain i benzoilekgonin u tragovima - priopćilo je tužiteljstvo, navodeći da su vještačenje obavila tri vještaka, liječnika specijalista sudske medicine.

Tužiteljstvo je podsjetilo i na sve što je policija u suradnji s tužiteljstvom poduzela kako bi rasvijetlila sve okolnosti nestanka Mateja Periša, koji je zadnji put viđen nešto poslije 2 sata 31. prosinca a čije je tijelo nađeno nakon 139 dana potrage 18. svibnja. Matejev otac Nenad u utorak navečer je za "Jutarnji list" izjavio:

- Mislim da je trebalo poštivati privatnost, a ne da to doznam iz medija. To mi je malo čudno, a što bih ja sad trebao komentirati. Ono što sam rekao u početku ponovit ću. Ključno je to što nisu bile uključene kamere u Gotiku pa tako ne znamo što se tamo zapravo dogodilo. I to će ostati tajna i tu je ta priča s Matejom otišla u grob. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije. Iako, vjerujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam kemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu i vjerujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i ja im još jednom na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Volio bih vidjeti taj nalaz i na koji način su napravili analizu i to me jako interesira - rekao nam je Nenad Periš.

Podsjećamo, prvi je tvrdnju da su kod Matejevih prijatelja nađene nedozvoljene supstance u javnost iznio Veljko MIjailović, predsjednik Sindikata policije Srbije.

Tvrdio je da ima saznanja iz istrage, ali se MUP službeno ogradio od tvrdnji koje je iznio. Bilo je to još u početku potrage za Matejem Perišem 6. siječnja. Bi li bilo temelja za pokretanje istrage o tome je li netko Mateju Perišu omogućio uživanje droge i tako počinio kazneno djelo ostaje otvoreno pitanje. U svakom slučaju, zaključak tužiteljstva je da smrt Mateja Periša nije posljedica kaznenog djela.

"Moj sin je bio sportaš, imao je uredan život, ne mogu ga povezati s uživanjima opijata"

- Vi ste mi prva vijest u vezi s tim. Iz Beograda nisam dobio nikakav službeni dokument niti sam se s ikim čuo. Vidim da imam nekoliko propuštenih poziva iz Beograda. Kako nikakav pisani dokument ili nalaz nisam dobio, ne mogu ni komentirati te navode. Iskreno ne znam što da vam kažem jer nemam ispred sebe nikakav papir koji bih mogao pročitati, a potom komentirati. Radi se o isuviše ozbiljnoj stvari da bih je komentirao onako "na neviđeno" - rekao je Nenad Periš za Slobodnu Dalmaciju.

Ipak izrazio je žaljenje što videokamere, odnosno videonadzor nije radio u klubu "Gotik", iz kojeg je u tragičnoj noći izišao Matej, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Budući da Matej nikada, po riječima svoga oca, nije uživao nikakve opijate, upitali smo Nenada je li mu ovaj toksikološki nalaz dao dodatnu sumnju da je netko nešto mogao Mateju staviti u piće, a da on to nije ni znao.

- Mislim da bi taj videonadzor, da ga je bilo, dao odgovor na pitanje što se točno događalo s Matejem, odnosno što se događalo u klubu. Tu može postojati niz stvari na koje nikada nećemo dobiti odgovor. Što se dogodilo, odnosno događalo te večeri, ja to ne mogu govoriti jer to ne znam. Znam samo da je moj sin bio sportaš, koji je redovito trenirao, radio i imao uredan život. Dalje od toga ne znam. Nikada, ali baš nikada, Mateja nisam i ne mogu povezati s uživanjima nekakvih opijata, kao što sam već i govorio - rekao je Nenad Periš. (Ivica Marković / Slobodna Dalmacija)

Bivši policijski inspektor: "Speed objašnjava neobično ponašanje"

Lambe Đorelijevski, bivši inspektor Odjela za droge beogradske policije, objasnio je za portal Nova.rs da je konzumacija amfetamina uzrok dezorijentiranog ponašanja Splićanina Mateja Periša u noći kada je nestao, 30. prosinca prošle godine.

Na snimkama kamera za video-nadzor koje su se pojavile tijekom potrage za pokojnim Matejem, vidjelo se kako on, samo u majici s kratkim rukavima, trči beogradskim ulicama, kao i trenutak kada silazi niz stepenice koje vode do Save.

Iako je bilo raznih teorija, od toga da je nesretni mladić od nekoga bježao, do toga da je trčao na sastanak s nekim, sve te tvrdnje su opovrgli rezultati obdukcije. Prema riječima inspektora Đorelijevskog, velika koncentracija amfetamina u organizmu sve objašnjava.

- On je uzeo previše speeda i to je promijenilo njegovo ponašanje. To što je i pio, samo je usporilo djelovanje narkotika, ali se po snimkama vidi da je on dezorijentiran i da ne vlada u potpunosti sobom. To objašnjava i njegov silazak do rijeke, čega, moguće, nije bio ni svjestan, objašnjava umirovljeni inspektor beogradske policije.

Prema njegovim riječima, ako je u pitanju velika količina amfetamina, pitanje je bi li nesretni Splićanin ostao živ čak i da nije ušao u Savu, koja je te noći bila hladna i nabujala, a nosila je i masu otpadaka, granja i panjeva.

- Ubrzava se puls, moguće je da bi mu srce toliko ubrzano kucalo da bi u jednom trenutku stalo. Taj tragičan događaj samo pokazuje koliko droga može biti smrtonosna, a to što je bio sportaš nije mu pomoglo. Upravo naprotiv, objašnjava ovaj iskusni policajac za portal Nova.rs. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2022 09:10