TRAŽI SE POČINITELJ

NEOČEKIVANI PREOKRET U ISTRAZI O NOĆNOM NAPADU U VINKOVCIMA Policija ispitala i sina odvjetnika koji je ozlijeđen u eksploziji!

 
Eksplozija u Vinkovcima
 Vlado Kos / CROPIX

Policijska istraga o eksploziji koja se na balkonu stana 36-godišnje vinkovačke učiteljice Ruže K. dogodila u noći sa 19. na 20. lipnja, prema našim informacijama širi se u nekoliko smjerova kako bi se otkrio počinitelj ovog kaznenog djela, ali i njegovi motivi.

U skladu s tim, istražitelji su obavili niz razgovora sa susjedima i s drugim osobama za koje smatraju da bi mogle imati korisne informacije. Jedna od tih osoba je i Goran K. iz Vinkovaca. Riječ je o sinu umirovljenog odvjetnika Antuna K., koji živi u stanu pokraj stana R. K., i koji je jedini u ovom događaju pretrpio ozljede, srećom samo lakše porezotine od razbijenog prozora koji se nakon eksplozije rasprsnuo, a staklo se raspršilo po stanu.

Antun K. u trenutku eksplozije sjedio je na fotelji, a njegova supruga Manda, bivša sutkinja Općinskog suda u Vinkovcima, ležala na kauču.

Vinkovci, 210619. 
Stambena zgrada u Strossmayerovoj ulici u Vinkovcima gdje je  jucer na terasi jednog stana eksplodirala nepoznata naprava. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Optužnica

- Nemamo vam ništa za reći. Sve što vas zanima pitajte policiju – kazala nam je gospođa Manda u petak prijepodne na vratima njihova stana gdje smo došli kako bismo nju i supruga pitali kako se osjećaju i što misle o cijelom ovom događaju.

No, oni nisu bili raspoloženi za razgovor. Zašto je policija razgovarala i s njihovim sinom? Povod za to je činjenica da se Goranu K., koji inače živi u svom stanu u centru Vinkovaca, sudi na Općinskom sudu u Vinkovcima zbog optužbe da je 13. rujna 2015. godine u Vinkovcima, u dvorištu zgrade u Ulici kralja Zvonimira ostavio torbu s četiri kilograma eksploziva, pri čemu je bio upaljen i štapin, koji se iz nekog razloga ugasio, pa do eksplozije nije došlo. U tom se dvorištu tada nalazio jedan ugostiteljski objekt, jedna privatna tvrtka, obiteljski stan te odvjetnički ured Antuna K. i Tihomira P.

Policijski istražitelji tada su vrlo brzo došli do spoznaja da bi veze s tim eksplozivom mogao imati upravo sin odvjetnika K., koji je inače i sam završio Pravni fakultet te je bio zaposlen u očevom odvjetničkom uredu. Ubrzo je protiv njega podnesena kaznena prijava, a onda je podignuta i optužnica, no suđenje ni u prvom stupnju još nije okončano.

Počelo je na Općinskom sudu u Vukovaru, no onda se sutkinja koja je dobila predmet kandidirala za predsjednicu suda, pa je predmet dodijeljen drugom sucu. Onda je i taj sudac otišao s Općinskog na Županijski sud, pa je predmet sada kod treće sutkinje, ali na Općinskom sudu u Vinkovcima.

Vinkovci, 210619. 
Stambena zgrada u Strossmayerovoj ulici u Vinkovcima gdje je  jucer na terasi jednog stana eksplodirala nepoznata naprava. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Forenzičko vještačenje

- Zadnje dvije godine praktički se ništa nije događalo. Do tada je održano nekoliko ročišta, saslušani su neki svjedoci, obavljeno je vještačenje i sada čekamo nastavak suđenja, koje će zapravo krenuti od početka – rekao nam je Igor Plavšić, branitelj optuženog Gorana K. u tom slučaju, dodavši i kako “vještačenje nije pokazalo tragove koji bi optuženog povezivali s tim događajem”.

No, sama optužnica bila je dovoljna policiji da Gorana K. pozove na obavijesni razgovor kojemu se on odazvao te je nakon davanja izjave pušten kući. Prema neslužbenim informacijama, on za vrijeme u noći s 19. na 20. lipnja oko ponoći, kada se dogodila eksplozija na balkonu stana vinkovačke učiteljice R. K., ima alibi.

No, to ne znači da policija neće nastaviti daljnju istragu. Njome su obuhvaćene još neke osobe o kojima se za sada šuti, a puno odgovora trebalo bi dati i vještačenje forenzičara iz Centra “Ivan Vučetić” iz Zagreba. Istraga bi trebala dati i odgovor na pitanje jesu li učiteljica i njezina 7-godišnja kći zapravo samo slučajne i kolateralne žrtve ovog događaja. Žena je, kako doznajemo od bliskih joj osoba, i dalje u velikom šoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:43