PRETRES STANA

Nepoznati biznis uglednog splitskog kipara: ‘Žao mi je, ali nisam mogao naći stalan posao‘

Pokajao se i obećao da isto više ponoviti neće, a da su ga s druge strane zakona dovele ekonomske neprilike.

Policija, Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ako Županijski sud potvrdi prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Splitu, akademski kipar D.G. (47) s područja Dalmacije zbog dilanja droge i preprodaje neodobrenih tableta za potenciju provest će godinu i četiri mjeseca iza rešetaka. Naime, na toliku kaznu osuđen je jer je ljetos u Splitu zatečen s drogom. Točnije, dok je vozio Kawasaki kroz ulicu u kojoj stanuje, zaustavila ga je policija i tom je prilikom kod sebe imao 0,46 grama amfetamina. A u spavaćoj sobi tijekom pretresa stana policija je pronašla još 21 paketić sa 62,31 gram amfetamina te jednu vrećicu od 0,2 grama marihuane.

Također, pet pakiranja pronađeno je s punilom za povećanje mase odnosno psihostimulans kofeina težak 414,48 grama, kao i električni aparat za vakuumiranje, digitalna vaga za precizno mjerenje na kojoj su bili tragovi droge. Oduzeto je od njega i 27 komada Normabela, 90 tableta za potenciju Conforce i 45 Cobra vega extra, a ostao je i bez 480 kuna i 50 eura koje je zaradio preprodajom. S obzirom na to da je nakon uhićenja u lipnju ove godine bio iza rešetaka sve do 4. listopada, ta četiri mjeseca bit će mu uračunata u kaznu kada postane pravomoćna. Na sve mora nadoknaditi i 16 960 kuna sudskih troškova.

Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir njegovu raniju osuđivanost jer ranije izrečene kazne na njega nisu imale nikakvog utjecaja.

Uhićeni akademski kipar djelo je priznao. Pokajao se i obećao da isto više ponoviti neće, a da su ga s druge strane zakona dovele ekonomske neprilike.

- Po zanimanju sam akademski kipar ali nisam mogao naći stalni posao pa sam zbog toga neko vrijeme radio i u jednom klubu. Prihode ostvarujem od iznajmljivanja apartmana u kojem sve poslove obavljam sam. Ne smatram se ovisnikom već povremenim konzumentom, ali namjeravam potražiti stručnu pomoć kako ne bih više ponavljao kaznena djela. Ujedno imam i sina koji živi u inozemstvu – branio se u sudnici razotkriveni umjetnik.

Policajac koji je u kobno vrijeme postupao, otkrio je da mu je D.G. od ranije poznat te da je policija dobila dojavu da isti u stanu u kojem privremeno boravi, drži drogu.

Što se tiče oduzetih tableta Cenforce i Cobra Vega Extra, iz dopisa agencije za lijekove i medicinske proizvode Halmed se iščitava da iste sadrže tvar sildenafil citrat i da se trebaju kategorizirati kao lijekovi koji podliježu odredbama Zakona o lijekovima. Iako lijekovi s tom djelatnom tvari jesu odobreni u Hrvatskoj te se koriste za liječenje erektilne disfunkcije, spomenute dvije vrste tableta nisu odobrene za stavljanje u promet u RH kao niti u ostatku EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:05