MLADIĆ IZ KLETIŠTA

Nepoznati detalji iz života Danijela Bezuka: ‘Bio je to dečko pun veselja i ljutnje u isto vrijeme‘

Ne znam kako će roditelji podnijeti taj teret. Iza oca je cijeli ratni period, a majka mu je teško bolesna - kaže nam susjed Bezukovih
Danijel Bezuk
 Facebook

Žitelji kutinskog Kletišta šokirani su informacijom da je njihov, kako kažu, vedri susjed Danijel Bezuk, naoružan do zuba, ranio policajca i potom presudio sebi.

- Kad smo vidjeli ujutro vijest da je neka budala pucala na Markovu trgu, mislili smo da je to možda netko u odmakloj dobi, netko tko je na leđima osjetio sve nepravde ove zemlje. No sat vremena kasnije, u selu nam je bila policija. Raspitivali su se i kod susjeda za Dančija, i tada smo doznali da je on taj koji je utjerivao neku pravdu pred Vladom. Šokirani smo. Ne znam kako će njegovi roditelji podnijeti taj teret. Iza oca je cijeli ratni period, a majka mu je teško bolesna - kaže nam susjed Bezukovih.

Posao u Njemačkoj

Drugi susjed otkriva kako je Danijel odrastao u braniteljskoj obitelji koja se nikako nije mogla pomiriti za zločinima na Ovčari ni sa smrću Danijelova ujaka, dragovoljca HOS-a, koji je život izgubio 1991. godine, i kojem je otkrivena spomen-ploča u Krču te po njemu nazvan i lokalni Sportski park.

Nakon završetka srednje škole otišao je u Njemačku.

- Radio je u sortirnici jabuka. Jedan od dva starija brata je još uvijek tamo, a podrška im je obojici bila teta. No, Danijel se nakon šest mjeseci vratio nazad u Kletište. Nedostajala mu je obitelj, majka mu sve više ovisi o doktorima, a kad sam ga pitala zašto je napustio dobro plaćeni posao, rekao mi je: Što će mi sav novac, kad ne vidim svoju obitelj?! Pomagao je roditeljima, ali i nama, susjedima.

Bio je to dečko pun veselja i ljutnje u isto vrijeme - kaže nam druga mještanka dok s nevjericom promatra razvučene policijske trake oko dva objekta u selu. Riječ je o dvije kuće Bezukovih, od kojih se oko jedne vodi ostavina nakon bakine smrti, a iz druge je Danijel posljednji put izašao u zoru u bezumnu akciju.

Kriminalisti pretpostavljaju da su automatska puška i pištolj, koji su uz njega pronađeni na Jakubovcu, gdje izvršio suicid, obiteljski ratni suveniri pa će stoga oba objekta biti pretražena na temelju sudskog naloga.

Unatrag mjesec dana, 22-godišnjak se, otkrivaju nam dalje susjedi i prijatelji, budio pred zoru kako bi stigao na posao u Zagreb, i to mu je, kažu, vrlo teško padalo.

- Moj sin mu je pronašao posao u tvrtki Monter. Uzeli su ga za probu, i njihov autobus je oko 4 ujutro radnike u Kutini čekao te ih organizirano prevozio do Zagreba, a do Kutine, koja je udaljena 4 kilometra, svatko se morao snaći. Dančija je vozio uglavnom otac.

Priča se da je tako bilo i jutros. Znam samo da me sin ujutro nazvao i rekao da su ga zvali iz zagrebačke policije da dođe u postaju na razgovor - govori nam majka Bezukova najboljeg prijatelja. Proteklih tjedana je, pojašnjava, Danijel kukao kako mu je novi posao veliko opterećenje.

Nije se pojavio

- Iz kuće ode pred zoru, i vrati se doma navečer, po mraku. Obišao je gradilišta od Rijeke, Krka i Ivanić Grada, pa tako ni za majku, kojoj je bio potreban, nije imao vremena, a kamoli za privatni život. I u ljubavi je, kako se ono kaže, bio kratak.

Njegov osmijeh skrivao je veliku tugu u kojoj je njegova obitelj živjela - zaključuje majka Bezukova najboljeg prijatelja. On, pak, kad smo ga nazvali, odbio je razgovarati. Drugi prijatelji pokojnog također ne žele govoriti, no napominju kako nije točno da je bio alkoholičar.

- Naš Zuka je jedva jednu čašicu alkohola pio tijekom izlaska. Uvijek bi radije birao sokove. I znam samo da nikome nije dao naslutiti što planira - kaže Danijelov prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 17:48