ODLUKA SUDA

Nepravomoćna presuda: načelnik osuđen zbog nasilja i prijetnji u obitelji dobio otkaz

U pritvoru je bio do 15. lipnja, a prije izlaska na slobodu dobio je otkaz na poslu
Ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

"Zašto si me prijavila? Ako ostaneš trudna, iščupat ću ti dijete. Želiš li da ti polomim tu ruku ili drugu, kojom si otvarala vrata kad si odlazila na policiju me prijaviti?" izgovarao je pod okriljem noći Roko Kršinić (42), sada već bivši načelnik inspekcije sigurnosti cestovnog prometa u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, svojoj supruzi dok ju je na krevetu šamarao i držao za ruku.

Ta agonija ispunjena strahom za nesretnu je ženu trajala do jutra, kada ju je, dok je ustajala iz kreveta, prema njezinim tvrdnjama, udario nogom u leđa, što je za posljedicu imalo krvni podljev na desnoj strani tijela.

Radi se o događaju od 14. na 15. veljače ove godine u stanu u Zagrebu, nakon čega je Kršinić uhićen. U pritvoru je bio do 15. lipnja, a prije izlaska na slobodu dobio je otkaz na poslu. Zagrebačko je tužiteljstvo nakon provedene istrage protiv njega podignulo optužnicu za nanošenje ozljeda i prijetnje smrću, a Općinski kazneni sud u Zagrebu nedavno ga je nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora s petogodišnjom rokom kušnje. Ujedno mu je izrečena i sigurnosna mjera liječenja od ovisnosti u trajanju od tri godine.

- Priznajem u cijelosti navode iz optužnog akta. Počinio sam to što mi se stavlja na teret. Svoj postupak ne mogu objasniti i sve to što se dogodilo. Jedino mislim da je razlog bio i taj što sam bio pod utjecajem alkohola. Spreman sam se liječiti od alkoholizma - priznao je Kršinić u sudnici.

Odlučujući o visini kazne, sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir da je zaposlen te otac troje maloljetne djece, o kojima skrbi, kao i činjenicu da do ove presude nije bio kazneno osuđivan iako je u tijeku još jedan postupak protiv njega. Olakšavajuće je i to što je sve priznao te rekao da je svjestan svojeg problema s alkoholom.

Kršinić je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dobio otkaz.

"Nastavno na upit, obavještavamo vas da Roko Kršinić više nije djelatnik Ministarstva, odnosno da mu je 24. svibnja 2021. prestala državna služba po sili zakona. Imenovani službenik je od 22. veljače do prestanka državne službe bio udaljen iz službe jer mu je bio određen istražni zatvor", odgovorili su Jutarnjem iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:55