PRESUDA

Nepravomoćno: Vinku Grubišiću kazna od 84.000 kuna jer nije prijavio stjecanje dionica

Vinko Grubišić, prema presudi, nije prijavio Hanfi da je u rujnu 2017. stekao dodatnih 35.487 dionica Jadran filma
Vinko Grubišić
 Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik Uprave Jadran filma Vinko Grubišić (56) nepravomoćno je na zagrebačkom Prekršajnom sudu osuđen na novčanu kaznu od 84.000 kuna jer ni Hanfi ni tvrtki kojoj je na čelu nije prijavio da je u rujnu 2017. prešao prag od 20 posto suvlasništva.

Premda presudi, Grubišić je 18. rujna 2017. od Nade Hrstić-Djurić stekao dodatnih 35.487 dionica Jadran filma, čime je prešao 20 posto suvlasništva, a da informaciju o tome nije dostavio Hanfi, što je bio dužan učiniti.

Tijekom čitavog prekršajnog postupka Grubišić nije odgovarao na pozive suda, koji su mu bili upućeni u dva navrata, te je postupak proveden bez njegove nazočnosti. "Temeljem uredne dostave poziva za dan 6. studenoga 2019. i 8. lipnja 2020. okrivljenik je pozvan na ročište, na koje nije pristupio, a svoj izostanak nije ispričao. Okrivljenik je u pozivu bio upozoren da će se, ako se ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanju nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, rasprava održati u njegovoj odsutnosti te donijeti presuda", navodi se u obrazloženju presude zagrebačkog Prekršajnog suda.

Također, kako se može iščitati iz završnog govora tužitelja, zastupnika Hanfe, i Nada Hrstić-Djurić je pred istim sudom, ali pravomoćno, osuđena zato što ni ona nije obavijestila Agenciju za nadzor financijskih usluga da je dionice prenijela Grubišiću, a prema sjećanju zastupnika Hanfe, regulator je još u siječnju 2018. od Grubišića zatražio očitovanje o prijenosu dionica, odnosno o prelasku 20 posto vlasništva, međutim, Grubišić mu se nije očitovao.

Zakon propisuje, kako bi javnost i dioničari bili upoznati s vlasništvom u tvrtkama koje su izlistane na burzi, da se sve promjene u vlasništvu, dakle prelasci pragova od 5, 10, 15, 20, 25, 30, 50 ili 75 posto u suvlasništvu, moraju prijaviti Hanfi. Sud je Grubišiću kao otežavajuću okolnost ocijenio dosadašnju prekršajnu kažnjavanost, između ostaloga baš zbog sličnih prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:04