ZAVRŠIO NA SUDU

Nepropisno parkirao Mercedes pa prostački vrijeđao prometnu redarku: ‘Kravetino, ni kod doktora ne mogu otići u miru!‘

Nakon što je izašao iz obližnje ljekarne, vidio je istu redarku na raskrižju pokraj zgrade Policijske postaje te ju je nastavio psovati i vrijeđati

Arhivska fotografija

 Bruno Konjević/Cropix

Umirovljenik s Brača mora platiti 750 kuna jer je vrijeđao prometnu redarku koja mu je ispisala kaznu zbog nepropisno parkiranog Mercedesa, javlja Slobodna Dalmacija. Odlukom Prekršajnog suda u Supetru proglašen je krivim zbog vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe prilikom vršenja dužnosti.

Incident se dogodio u travnju prošle godine u Supetru oko 10.30 sati kraj Doma zdravlja. Kada je 74-godišnjak vidio prometnu redarku kako prolazi pokraj parkiranih vozila, među kojima se nalazilo njegovo vozilo Mercedes, počeo je vrijeđati pogrdnim riječima: „Kravetino, đubre, j**a ti pas mater!“.

Nakon što je izašao iz obližnje ljekarne, vidio je istu redarku na raskrižju pokraj zgrade Policijske postaje Brač te je, ljut zbog kazne koju mu je ispisala, krenuo prema njoj držeći uplatnicu te joj se vičući obraćao riječima: „Ti si mi se usudila pisati, kravo jedna, g**no, đubre!“.

Kada ga je slučajni polaznik upozorio da ne viče, nastavio je istu vrijeđati riječima: „Neka ide u p**ku materinu, ne mogu ni u doktora ići u miru!“. Protiv njega je optužni prijedlog podnijela Policijska postaja Brač koja je izdala i naredbu o mjeri opreza zabrane približavanja prometnoj redarki.

Kada je slučaj došao pred prekršajnu sutkinju umirovljenik je priznao da je kriv.

- Bio sam u Domu zdravlja u Supetru na rendgenu, svoj Mercedes sam parkirao kraj glavnog ulaza u Dom zdravlja. Kroz prozor čekaonice sam vidio prometnu redarku koja prolazi pored parkiranih vozila među kojima da se nalazilo i moje. Izvrijeđao sam je pogrdnim riječima kada sam vidio da mi je napisala kaznu i stavila je ispod brisača.

Nakon nekog vremena, kada sam izišao iz ljekarne, vidio sam je opet, a bio sam ljut zbog kazni koje mi je ispisala pa sam krenuo prema njoj s uplatnicom u ruci i vikao na nju. Bio sam ljut i bijesan zašto mi je napisala kaznu jer moram parkirati bliže domu zdravlja jer sam teški srčani bolesnik i ne mogu hodati, a bilo je mjesta za parkiranje - izjavio je na sudu.

Prilikom odmjeravanja prekršajne sankcije sud je umirovljeniku kao olakotnu okolnost uzeo u obzir da do sada nije bio prekršajno kažnjavan, da je priznao prekršajno djelo koje mu se stavlja na teret i da je lošeg imovnog stanja. Kao otegotnu okolnost sud je cijenio činjenicu da je iskazivao naročitu upornost u činjenju prekršaja, pa mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 750 kuna.

Sud je smartao ovako izrečenu kaznu primjerenoj težini počinjenog djela i stupnju odgovornosti te drži da umirovljenik ubuduće neće činiti ovakve ili druge prekršaje. Također ga je upozorio da, ako u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti uplaćena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:27