DETALJI AKCIJE 'EXOTIC'

'NERVOZAN JE I U PANICI. OSTAVIO JE LOVU I OTIŠAO' Tajne snimke razgovora okrivljenih članova narkoklana s TV kuharom, kurirom kojeg su slali po drogu

Razgovori okrivljene grupe su snimani, a u unajmljenoj garaži u Folnegovićevoj ulici, u kojoj su prešali proizvedeni amfetamin, postavljene su skrivene kamere
Dejan Markus (u krugu)
 CROPIX, Privatni album

Dvanaesti je veljače ove godine. Već je nekoliko dana od kada se popularnome kuharu Dejanu Markusu (43), Beograđaninu sa zagrebačkom adresom, gubi svaki trag. Za Markusom, koji se bio proslavio u srbijanskoj kulinarskoj emisiji “Kuhati sa srcem”, a zatim se u Zagrebu okušao u nekoliko ugostiteljskih projekata, tragaju i novine.

Njegova sestra iz Srbije pokušava ga pronaći preko medija te moli bilo koga tko bi imao neke informacije o njezinu bratu da se javi policiji. Paralelno s obitelji, međutim, za Markusom tragaju i njegovi navodni poslodavci, odnosno osobe koje su ga, prema zaključcima istrage, poslali u Nizozemsku da kupi 3 litre amfetaminske baze iz koje će kasnije u laboratoriju na Pantovčaku proizvoditi amfetamin. I oni kao i obitelj prate medije i pokušavaju doznati gdje im je nestao kurir s kojim i inače baš nisu bili zadovoljni.

Došavši u Nizozemsku, preplašeni kuhar je, naime, kod nizozemskoga dobavljača, od kojega je trebao kupiti afmetanimsku bazu u obliku ulja, ostavio novac, no isprva je zaboravio uzeti ulje. Ono što nitko od Markusovih “poslovnih suradnika” ne zna jest da je Markus već od 7. veljače u slovenskome zatvoru, nakon što ga je slovenska policija u tajnoj međunarodnoj akciji kodnoga imena “Exotic”, sačekala na graničnome prijelazu kada je ulazio u Sloveniju te u posebno izrađenome bunkeru automobila pronašla dvije plastične 1,5-litarske boce s amefatminskom bazom.

Iza brave zbog droge

Također, njegovi “poslovni suradnici” ne znaju i da su oni već godinu dana pod tajnim nadzorom policija nekoliko zemalja - Hrvatske, Nizozemske, Srbije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Ne znaju da im policija i Uskok tajno snimaju telefonske razgovore, da se svaki njihov korak snima i prati, da su im prislušni uređaji postavljeni u automobile, te da su im čak i u unajmljenu garažu u Folnegovićevoj ulici, u kojoj su prešali proizvedeni amfetamin, postavili skrivene kamere.

“Nervozan je i u panici. Ostavio je lovu i otišao, pa se kasnije vratio. Ipak je na kraju sve obavio. Uzeo je na kraju pa nije išao bez veze”, sadržaj je jednoga od snimljenih razgovora u kojemu su, sada uhićeni Slaven Berišić i Josip Kočiš, komentirali Markusovo ponašanje u Nizozemskoj prije nego što mu se 7. veljače izgubio trag.

Markusovi suokrivljenici također pregledavaju medijske portale, a 13. veljače otkrivaju da je njihov “kurir” u slovenskome zatvoru. “Našli su ti onoga. Slovenija murija, tamo ti je zalego”, javlja nepoznata osoba jednome od okrivljenika Darku Stubičaru nakon što su mediji objavili da je popularni kuhar iza brave zbog droge.

“Dobro, ok ajde”, odgovara Stubičar. Međutim, ni tada ne znaju da policijski tajni nadzor nad Markusom, ali i svima njima traje već mjesecima te da je policija snimila već nekoliko njihovih transkacija, nakon čega su, tobože slučajno, uhićivali osobe koje bi od njih kupovale drogu. Već dvije Markusove “ture” tako su rezultirale uhićenjem i zapljenom droge koju bi neposredno prije kupili od Markusa.

Kokain za Beč

Još 15. srpnja, pod tajnom pratnjom austrijske policije, odvezao je kilogram kokaina u Beč gdje ga je predao Asminu Miftariu (43), koji je par sati nakon kupnje uhićen. Dva mjeseca kasnije, Markus vozi ponovno kilogram kokaina, ovoga puta iz Zagreba u Zadar. Tamo drogu prodaje Josipu Živkoviću (37), kojega nakon kupnje ubrzo “slučajno” hvata zadarska policija. Štoviše, nakon što je vidio da policija slučajno uhiti sve one kojima je upravo prodao drogu, sasvim je razumljivo da je Markus vremenom postao paranoičan.

No, osim Markusa, policija je mjesecima hvatala i druge takve transporte, i to širom Europe, a presreli su ukupno 10 takvih isporuka. Najveća od njih bila je 19. rujna prošle godine, kada su u Audiju Q7 koji je iz Slovenije u Hrvatsku vozio nogometni trener Željko Belanić, na graničnom prijelazu Cvetlin pronašli pet kilograma kokaina.

Cijelom ovom operacijom, prema optužbama Uskoka, upravljao je 58-godišnji Stjepan Plaščar zvani Zagorac, inače bivši građevinski poduzetnik koji je prije desetak godina imao razgranate poslove u Rusiji i Africi, gdje je imao tvrtku za trgovanje cigaretama. Osim nabave kokaina iz Nizozemske, u toj zemlji su nabavljali sirovinu za amfetamine koje su zatim “kuhali” ili u jednome prostoru u Mariji Bistrici ili u jednome stanu na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:55