TRAGEDIJA KOD DUBROVNIKA

NESREĆA SE MOGLA SPRIJEČITI: RADNICI HIDROELEKTRANE UMRLI U MUKAMA JER SU U STROP UGRAĐENE ZAPALJIVE PLOČE Otkrivamo tko je sve među 8 privedenih

U pritvoru su zadržana dva glavna osumnjičenika iz vrha HEP-a, Nikola Rukavina i Željko Starman. Prijeti im do 15 godina zatvora
Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak (na fotografijama gore lijevo); odvodni kanal koji vodi od HE do mora u koji su skočila trojica radnika (glavna fotografija)
 Privatni album, Željko Tutnjević / Dubrovački vjesnik

Pet mjeseci nakon tragične nesreće koja se dogodila 10. siječnja u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a u kojoj su smrtno stradala tri radnika HEP-a, Mato Maškarić, Ivica Zvrk i Davor Pozniak, policija je u ponedjeljak privela osam osoba koje na temelju do sada prikupljenih materijala smatra odgovornima i suodgovornima za taj kobni događaj.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, uhićeno je ukupno osam osumnjičenih osoba, s raznih razina u HEP-u, od vodećih ljudi HE Dubrovnik do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u, ali i neki stručnjaci koji su radili na projektu rekonstrukcije hidroelektrane.

Među uhićenima je i aktualni član Uprave HEP-a Nikola Rukavina, koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP Proizvodnji. Uz njega, u Zagrebu su privedeni i donedavni šef HEP Proizvodnje Željko Starman, kao i još tri osobe koje su sudjelovale u projektu sanacije HE Dubrovnik, Davor Petranović, Miroslav Šander i Ivica Nujić. Usto, jedna osumnjičena osoba privedena je u Splitu, a neslužbeno doznajemo da se radi o projektantu Goranu Radimilu iz tvrtke PBS. U Dubrovniku su, pak, privedeni direktor pogona hidroelektrane u vrijeme izvođenja radova Mato Mišković i inženjer gradilišta Miljenko Vučić.

Sporna obnova

Iz MUP-a u ovoj fazi postupanja nisu željeli iznositi previše detalja ni otkriti identitete privedenih. No, potvrdili su nam da je krim-istraživanje vezano uz tragični događaj u HE Dubrovnik u završnoj fazi te da u realizaciji sudjeluju tri policijske uprave, dubrovačko-neretvanska, splitsko dalmatinska i zagrebačka.

- U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku tijekom jutra uhićeno je više osoba i svi osumnjičenici su u službenim prostorijama policije - odgovoreno nam je iz MUP-a, koji je u poslijepodnevnim satima izdao i priopćenje o dovršenom krim-istraživanju. Pritom su napomenuli da je nakon požara u hidroelektrani troje djelatnika izgubilo živote i sedam ih je ozlijeđeno, a HEP-u je pričinjena šteta velikih razmjera.

Stoga osumnjičene osobe terete, kako su priopćili, za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti vezano uz kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova. A to znači da im prijeti zatvorska kazna od najmanje tri do čak 15 godina.

- Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije HE Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije HE Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke, što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine - stoji u priopćenju MUP-a.

Svi osumnjičenici ispitani su tijekom ponedjeljka u prostorijama policije u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Iz priopćenja MUP-a proizlazi da su na koncu zadržana samo dvojica glavnih osumnjičenika iz vrha HEP-a, Nikola Rukavina i Željko Starman. Oni će, navodi MUP, tijekom utorka biti predani pritvorskom nadzorniku u Dubrovniku, dok će protiv ostalih osumnjičenika kaznena prijava biti podnesena tamošnjem tužiteljstvu u redovnoj proceduri. To znači da se svi osim Rukavine i Starmana puštaju da se brane sa slobode, a njih dvojica bit će odvedeni na ispitivanje u dubrovačko tužiteljstvo.

Gusti dim

Hoće li tamošnje Državno odvjetništvo po otvaranju istrage protiv njih zatražiti određivanje istražnog zatvora, tek će se vidjeti. O takvom prijedlogu odlučivao bi sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Plat nestala su tri radnika, a nakon opsežne potrage pronađeni su mrtvi. Jedno tijelo pronađeno je istog dana oko 14 sati u odvodnom kanalu HE, a drugo navečer na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala HE.

Sam požar navodno i nije imao jako velike razmjere, nego je najveći problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali. Bježeći od dima, trojica radnika silazili su sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili živote.

Iako do objave istražnog rješenja tužiteljstva nije moguće decidirano tvrditi koje se inkriminacije stavljaju na teret privedenim čelnicima HEP-a, iz informacija koje su dosad iscurile u javnost vezano uz tragediju u HE Plat može se pretpostaviti da se najvažniji dio odnosi na odgovornost za ugradnju zapaljivih stropnih ploča u elektranu. Prema preliminarnom izvješću o uzrocima požara koje je prije nekoliko mjeseci citirao tjednik Nacional, upravo je zapaljenje tih ploča bilo uzrok požara u koje su život izgubila trojica radnika.

Inicijalno zapaljenje dogodilo se na jednom od kabelskih releja, a onda je zbog iznimno visoke zapaljivosti stropnih ploča - navodno napravljenih od valovitog poliestera Guttagliss klase F - požar vrlo brzo eskalirao te se preko stropa širio u ostale dijelove objekta. Razbuktali plamen, strop koji se urušio i ogromna količina dima koja je ispunila podzemnu strojarnicu elektrane blokirali su puteve evakuacije za trojicu radnika te ih primorali da spas potraže skokom u nabujalo okno odvodnog kanala elektrane. Cilj dosadašnje istrage tako je vjerojatno bio fokusiran na istraživanje okolnosti na osnovi kojih je sporni materijal ugrađen u HE, inače objekt podložan najvišim mjerama zaštite od požara.

Fatalna pogreška

U tom kontekstu, indikativna je izjava koju je javnosti u veljači dao Berislav Borovina iz tvrtke Spegra inženjering koja je bila izvođač radova na revitalizaciji elektrane 2017. godine: “Sastavni dio dokumentacije je bio projekt u kojem se tražilo da se ugrade istovjetne ploče, istovjetne po obliku i tehničkim karakteristikama. Mi smo od proizvođača dobili ploče koje su istovjetne po obliku, karakteristikama, čak i po boji”. Ako je tomu tako, čini se da je do dubrovačke tragedije došlo zbog greške u osnovnom projektu HE kad je u nju ugrađen zapaljivi materijal. U procesu revitalizacije koja je koštala oko 250 mil. kuna ta greška nije ispravljena i to će vjerojatno biti osnova za utvrđivanje kaznene odgovornosti, posebno s obzirom na to da su se graditeljski i vatrozaštitni standardi tijekom proteklih 40 godina znatno unaprijedili.

Objavljene su i informacije da za projekt obnove i sanacije HE nikad nije ishođena građevinska dozvola. Mediji su citirali i nalaz Inspektorata rada koji je također utvrdio nepravilnosti. Upravo zbog spomenutih svojstava materijala ugrađenog u strop inspekcija je zaključila da su prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu pa da HEP, posljedično, nije osigurao sigurnost radnih mjesta zaposlenika.

Osmorica privedenih:

Nikola Rukavina, bivši direktor u HEP Proizvodnji

Željko Starman, bivši šef HEP Proizvodnje

Davor Petranović, sudjelovao u sanaciji

Miroslav Šander, sudjelovao u sanaciji

Ivica Nujić, sudjelovao u sanaciji HE Plat

Goran Radimil, projektantska tvrtka PBS iz Splita

Mato Mišković, direktor pogona u vrijeme obnove

Miljenko Vučić, inženjer gradilišta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01