ROKO ŠIMAC

Nestao glavni protagonist ‘tuluma iz pakla‘ u Podstrani: Čekao je presudu Vrhovnog suda

Liječnici su se šokirali kada su vidjeli ozljede silovane djevojke, a Roko je tvrdio da se ničeg ne sjeća
Roko Šimac

Splitska policija objavila je u nedjelju ujutro na internetskim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba da se od 15. listopada traga za 28-godišnjim Rokom Šimcem iz Splita koji se u četvrtak udaljio iz stana svojih roditelja u Doverskoj ulici.

Šimac, nekadašnji student ekonomije, široj je javnosti postao poznat prije osam godina kao glavni protagonist "tuluma iz pakla", kako su ga nazvali mediji.

Tog dana sredinom studenog prije osam godina u Podstrani je teško stradala njegova 20-godišnja kolegica s fakulteta koja je u splitsku bolnicu dovedena u kritičnom stanju, a liječnici su se šokirali kada su vidjeli njezine ozljede. Spašena je nakon trosatne operacije, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Zbog specifičnih ozljeda posumnjalo se da je Šimac koristio nekakvu mehaničku napravu s rotacijom, najvjerojatnije mikser.

Liječnici se oko toga nisu uspjeli suglasiti, Splićani su ostali pri svom mišljenju, zagrebački i riječki liječnici dozvolili su mogućnost da su ozljede nastale i rukom.

image
Kuća u Podstrani gdje je 2012. teško ozlijeđena i silovana djevojka
Božidar Vukičević/Cropix

Šimca je ŽDO Split teretilo za spolni odnošaj bez pristanka i ubojstvo u pokušaju svoje vršnjakinje i kolegice, a u studenom 2016. godine, dakle gotovo četiri godine nakon događaja izrečena mu je nepravomoćna presuda od četiri i pol godine zatvora.

Sudac Mlađan Prvan dao mu je jedinstvenu kaznu zatvora za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnos bez pristanka. Dakle, nije prihvaćena kvalifikacija ubojstva u pokušaju te je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda dobio 4 godine zatvora, a za spolni odnos bez pristanka dobio je 8 mjeseci.

Također mu je određeno da mora platiti 87.000 tisuća kuna sudskih troškova, a kaznu mu se uračunalo vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od 17. studenog 2012. godine do 9. siječnja 2013. godine.

- Kriv je što je 16. studenog 2012. u Podstrani u stanu Tomislava S. u cilju svog seksualnog zadovoljavanja protivno volji oštećene, za koju je znao da mu se ne može oduprijeti zbog privremene duševne poremećenosti izazvane akutnom instoksikacijom alkoholom, u spolovilo i anus ugurao ruku svjestan da joj može nanijeti teške tjelesne ozljede i pristajući na to - naveo je, među ostalim, sudac u obrazloženju nepravomoćne presude istaknuvši da je djelo počinjeno rukom, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo, za desetak dana na Vrhovnom je sudu zakazana sjednica na kojoj će se odlučivati o tome hoće li ova presuda splitskog Županijskog suda biti potvđena, možda s povišenom ili smanjenom kaznom ili će postupak krenuti ispočetka, a očito je činjenica da će brzo saznati hoće li idućih nekoliko godina provesti u zatvoru utjecala na mladićev nestanak.

Čini se da je, kako se približava sporni datum, bio vidno depresivan, odustao je od školovanja i bilo je vidljivo da se teško nosi sa spoznajom da će uskoro doznati svoju sudbinu.

Njegovi roditelji su u subotu policiji prijavili nestanak, a u trenutku kada je otišao od kuće bio je odjeven u crnu sportsku majicu Adidas, tzv.duksericu, donji dio sive sportske trenerke Adidas i obučen u tenisice. Mole se svi koji su ga vidjeli ili imaju bilo koju informaciju o njegovom nestanku da se jave na 192 ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:02