OBITELJSKI ‘BIZNIS‘

Neviđena samovolja načelnika Čeminca, a sud ga pustio da se brani sa slobode

Zlatka Pinjuha sumnjiči se da je poticao svjedoke da lažu na sudu njemu u korist te da je "zbrinuo" obitelj na račun Općine

Zlatko Pinjuh u pratnji policije

 Vlado Kos/Cropix

Načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh (61), kao i petero ostalih osumnjičenih u nastavku postupka branit će se sa slobode. USKOK je, doduše, tražio istražni zatvor samo za Pinjuha, ali sudac istrage Županijskog suda u Osijeku nije to uvažio, nego mu je odredio mjere opreza. Pinjuh se ne smije na manje od 50 metara prilaziti zaposlenicima Općine na koje je pokušavao utjecati u ranijem sudskom postupku, ni s njima komunicirati.

Razloge za takvu odluku sudac je našao u njegovoj neosuđivanosti, ali i činjenici da za prvi postupak protiv njega optužnica još nije potvrđena. Njemu te njegovim sinovima Marku (30) i Ivanu (32), nevjenčanoj supruzi Mirti Dorić (51) te ravnateljici Dječjeg vrtića Ivančica u Čemincu Valentini Lovrić (28), inače zaručnici sina M. Dorić, protiv kojih je također otvorena istraga USKOK-a na teret se stavlja čitav niz kaznenih djela.

Pinjuha se tereti za sprečavanje dokazivanja u kaznenom postupku koji se otprije protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Osijeku. Riječ je o postupku koji je počeo u srpnju 2019., za koji je optužnica podignuta u siječnju 2021., ali do danas nije potvrđena. Sudeći prema novoj kaznenoj prijavi, jasno je i zašto jer se Pinjuha sada tereti da je nezakonitim radnjama utjecao na svjedoke i tako opstruirao sjednice optužnog vijeća.

Nove optužbe

U tom su postupku, osim samog Zlatka Pinjuha, optuženi i njegovi sinovi Marko i Ivan, ali i Mario Kralj, predsjednik Općinskog vijeća Čeminca, te Josip Crnčan, viši referent u Općini, i Marko Drmić, direktor općinske tvrtke Komunalno. Ono što cijeloj priči daje dodatnu zanimljivost jest činjenica da je Drmić sin Pinjuhove nevjenčane supruge Mirte Dorić, odnosno zaručnik sada osumnjičene Valentine Lovrić, dok je Crnčan nećak Mirte Dorić.

Ovaj rodbinsko-obiteljski splet dodatno upotpunjuje činjenica da knjigovodstveni servis Mirte Dorić već sedam godina vodi sve knjigovodstvene poslove Općine Čeminac. U tom prvom predmetu Pinjuha i ostale tereti se da su oštetili općinski proračun za 231.217,41 kunu te Komunalno za 28.535,67 kuna. U novom postupku, pak, sumnja se da su Pinjuh i ostali svojim radnjama oštetili Općinu za 426.661,21 kunu, ali i da je zbog Pinjuhovih odluka 36 mještana oštećeno za najmanje 200.000 kuna.

Pinjuha se sada tereti da je od jedne službenice Općine tražio da neistinito svjedoči u njegovu korist na sudu vezano uz onaj prvi kazneni postupak i tražio da potpiše izjavu s neistinitim navodima o pretrazi prostorija Općine u srpnju 2019. Kada je ona to odbila, Pinjuh joj je, tvrdi USKOK, zaprijetio otkazom.

Kako bi razvukao potvrđivanje prve optužnice, od jednog je zaposlenika Općine tražio "da ne dolazi na sjednice optužnog vijeća i da otvara bolovanje kako bi opravdao sudu svoj nedolazak te da u predmetnom postupku neistinito iskazuje na okolnosti vezane za pretragu Pinjuhova doma i prostorija Općine i tako dovede u pitanje zakonitost pretrage jer će u protivnom izgubiti posao u Općini".

Načelnika se tereti i da je oštetio Općinu za 150.000 kuna jer nije udaljio s posla iz Općine svoga sina Marka te Crnčana nakon što je istraga USKOK-a u prvom postupku postala pravomoćna. Umjesto da ih udalji i odredi im isplatu 60 posto plaće, Pinjuh je, tvrdi USKOK, "stručnoj službi Općine zabranio da postupi sukladno zakonskoj obvezi". Štoviše, nije dopustio njihovo udaljenje čak ni nakon rješenja inspekcije Ministarstva pravosuđa i uprave, pa su obojica primali punu plaću.

Subvencije

S ravnateljicom vrtića Lovrić, zaručnicom sina Pinjuhove nevjenčane supruge, načelnik je, pak, sklopio ugovor o subvencioniranju stambenog kredita u visini 75 posto mjesečne rate u trajanju od 15 godina, nakon čega je ona kupljeni stan iznajmila drugoj osobi. Sebi i svojim sinovima, Marku i Ivanu, Pinjuh je, navodi USKOK, odobrio i refundiranje prije odobrenih subvencija stambenih kredita, koji su predmet prve optužnice.

Nakon što je protiv njih pokrenuta istraga zbog tih subvencija, koje su prvotno iznosile 50 posto mjesečne rate, Općinsko je vijeće na Pinjuhov prijedlog povisilo subvenciju na 75 posto te im je retroaktivno isplaćena i razlika od 25 posto. Otac i sinovi tako su dobili oko 200.000 kuna.

Načelnika se tereti i da je nalagao nezakonite ovrhe naplate komunalne naknade za 36 mještana oštetivši ih za barem 200.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:30