MONSTRUOZAN ČIN

Nevjerica i među stručnjacima: ‘Ovakvi se zločini ​teško preveniraju, a ovo su glavni razlozi‘

Psihijatri ističu kako je zapravo predrasuda da su u pravilu počinitelji najtežih zločina uglavnom psihijatrijski pacijenti
Harald Kopitz, dr. Petrana Brečić
 Zeljko Puhovski, Srdjan Vrancic/Cropix

Potpuna nevjerica zavladala je u subotu i među stručnjacima nakon vijesti o okrutnom zločinu koji je nad svoje troje djece počinio otac Harald Kopitz. Istodobno u pokušaju samoubojstva odabrao je manje dramatičan čin - popio je tablete!

Naime, djeca su vikend trebala provesti kod oca s obzirom na to da su roditelji razvedeni, a onda se u ranim jutarnjim satima dogodio nezapamćen zločin. Naravno, odmah su krenula i pitanja radi li se možda o suspektnoj obitelji koja bi trebala biti pod nadzorom socijalne skrbi ili je možda riječ o psihičkom bolesniku koji je u trenutku "puknuo". No, prve informacije govore da policija dosad nije dobivala prijave nasilja vezano uz tu obitelj, a navodno nisu ni bili pod nadzorom nekog od centara socijalne skrbi.

Psihijatri pak ističu kako je zapravo predrasuda da su u pravilu počinitelji najtežih zločina uglavnom psihijatrijski pacijenti. Svi su stručnjaci, međutim, zatečeni okrutnošću i naglašavaju da je zločin toliko jezovit da se barem zasad teško može jasno reći što je potaknulo počinitelja da ubije vlastitu djecu. Nitko ne želi govoriti o konkretnom slučaju bez utvrđivanja niza činjenica koje bi eventualno mogle otkriti razloge tog nezamislivog čina.

"Ne mogu komentirati ovaj strašni zločin jer nema podataka koji bi jasno govorili što je tog čovjeka navelo da uguši vlastitu djecu. No, premda će mnogi reći da iza svih teških zločina stoji neka psihička bolest, to je sasvim sigurno netočna tvrdnja. Naime, u podlozi nekih nama nerazumljivih događanja nije uvijek, primjerice, ozbiljna psihijatrijska dijagnoza poput depresije, shizofrenije ili paranoidne psihoze", objašnjava doc. dr. Petrana Brečić, psihijatrica i ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Složeno ponašanje

Dodaje da je nerijetko u podlozi zločina poremećaj ličnosti, ali da oni koji žive ili se susreću s takvim osobama to uopće ne moraju primijetiti.

"Svakom takvom činu prethodi niz događanja nakon kojih osoba 'eksplodira', primjerice nasiljem. No, što je okidač, može se znati tek nakon pomnih analiza života pojedinca, jer ljudsko je ponašanje vrlo složeno", kaže doc. dr. Brečić.

Naglašava da se tako teški zločini, nažalost, uglavnom teško preveniraju jer su vrlo rijetki, a i počinitelji ne pokazuju prije takvih događaja nikakve devijantnosti koje bi zahtijevale intervenciju.

"No, prava prevencija je ona koju bi trebalo primijeniti kod svih, a to je da se potiče emocionalni dio života. Djecu treba učiti odmalena da razvijaju ljubav prema sebi i samopoštovanje, a onda i ljubav prema drugima, odnosno treba razvijati emocionalnost kako bismo mogli razumjeti druge. Nažalost, sve manje gledamo ljude pored sebe, a sve više u mobitele, što nipošto neće pojačati našu emocionalnu osjetljivost koja onda može pomoći i onima pored nas u trenutku krize", zaključuje doc. dr. Brečić.

Relevantne informacije

Na ovu tragediju je reagirala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Na N1 televiziji rekla je kako ju je ova vijest duboko potresla.

"Radi se o nezapamćenoj situaciji i kroz dosadašnju praksu s takvim slučajem se nisam susrela. Ovo je ponovno jedna nevjerojatna, ali, rekla bih, moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi i koji su njihovi prirodni zaštitnici. Mislim da će se ovom slučaju treba dati vrijeme za prikupljanje relevantnih informacija i bilo kakve procjene sada bi bile neodgovorne. Postoji mogućnost određenog preveniranja takvih situacija uključivanjem sustava koji procjenjuje rizike u obitelji. Ne bih to dovodila u kontekst ovog slučaja jer doista nemamo nikakve informacije o tome. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu", objašnjava Pirnat Dragičević.

Dodala je da bi svi stručnjaci koji sudjeluju u zaštiti djece na prvo mjesto trebali staviti upravo njihovu dobrobit ne bi li ih se zaštitilo ponekad i od vlastitih roditelja.

"Kao društvo u cjelini moramo ne samo više govoriti nego i poduzimati da bismo zaštitili djecu. Roditelji su prirodni zaštitnici, ali djecu ponekad treba zaštititi upravo od njih", zaključila je Pirnat Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:22