PONOĆNI HOROR

NEZAPAMĆENI RASISTIČKI NAPAD U PODRAVINI Usred noći provalili u kuću, porazbijali je letvom i otjerali romsku obitelj sa šestero djece

Probudili su djecu te počeli vrijeđati obitelj psujući im romsku mater. Jedan je imao drvenu letvu kojom je porazbijao sve prozore na kući vičući da se moraju hitno iseliti iz njihova sela
 Darko Imbriša / Podravski list

Bio je to doista prizor iz noćne more. U gluho doba noći dvojica muškaraca razvalila su ulazna vrata i banula u kuću u kojoj je, ništa ne sluteći, s roditeljima spavalo šestero djece. Obitelj je u potpunom šoku, još snena i prestravljena prizorima, čula povike i lomljavu.

Noćni napad na osmeročlanu romsku obitelj iz Staroga Graca, podravskog naselja kod Pitomače, dogodio se prošli tjedan. Dvojac je nasilno ušao u kuću obitelji Tudić koju su Romi unajmili prije pet mjeseci. Treći je napadač čuvao stražu ispred kuće. Policija još traga za napadačima, a romska obitelj zbog pretrpljenog straha privremeno se skrasila u Suhopolju kod Virovitice.

Kako smo neslužbeno doznali, dvojac je nakon nasilnog upada u kuću nešto iza ponoći odmah počeo razbacivati stvari i namještaj. Kad su ušli u sobu, probudili su djecu te počeli vrijeđati obitelj psujući im romsku mater.

Jedan je imao drvenu letvu kojom je porazbijao prozore te cijelo vrijeme vikao da se moraju hitno iseliti iz njihova sela. Sve je trajao oko pet minuta, a nakon toga trojac je pobjegao u nepoznato. Njihove prijetnje utjerale su strah u kosti romskoj obitelji koja je odmah ranom zorom otišla u Suhopolje.

Dubravko Tudić, vlasnik kuće koji sa svojom obitelji živi u obližnjoj Velikoj Črešnjevici, tek je dva dana poslije doznao što se točno dogodilo na njegovu imanju.

- Ostao sam šokiran kad sam došao u Stari Gradac i vidio što su mi napravili od kuće. Razvalili su vrata, porazbijali prozore i napravili pravi nered po svim prostorijama - ogorčeno će Dubravko Tudić.

On i njegova supruga Anica, kaže, stalno su bili u nemilosti mještana Starog Graca nakon što su prije pet mjeseci iznajmili kuću romskoj obitelji. Netrpeljivost prema Romima, priča nam Dubravko, vjerojatno je i povod nasilnog upada i razbijanja kuće.

- Centar za socijalnu skrb nije imao primjedaba na njihov način i uvjete života pa sumnjam da su bilo koga provocirali. Očito je nekome zasmetalo što su u Stari Gradac došli živjeti Romi. Meni su redovito plaćali stanarinu i uvijek su bili ljubazni pa sumnjam da su bili bezobzirni prema susjedima i mještanima - upozorava Dubravko Tudić.

Prije godinu dana obitelj Tudić ponudila je svoje imanje u Starom Gracu na prodaju, ali nitko od susjeda nije bio zainteresiran za kupnju pa su odlučili iznajmiti kuću. Interes za najam prije pet mjeseci pokazala je romska obitelj.

- Stvarno je žalosno da vlada tolika netrpeljivost prema Romima. Obitelj kojoj smo iznajmili kuću u velikom je šoku, pogotovo djeca koja su vidjela što su ti banditi radili, pa nije ni čudo što se boje i dalje živjeti u Starom Gracu. Nadam se da će policija pronaći razbojnike – zaključio je Dubravko Tudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:27