NAJVEĆA KAZNA IKAD U RH

Nezaposleni trgovac čiji je kombi pun ilegalaca zbog divlje vožnje propucala policija dobio 8 godina zatvora: U vozilu u pucnjavi ranjeno dvoje djece

Nebojša Marinković  lani je u kombiju s 30 migranata probio policijsku blokadu kraj Donjeg Srba
Nakon što je Marinković (u krugu) probio blokadu, policija je zapucala i ranila dvoje djece u kombiju
 CROPIX

Nezaposleni trgovac iz Niša i krijumčar migranata u Hrvatskoj Nebojša Marinković (60) zvani Nešo na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen je nepravomoćno na osam godina zatvora zbog dva kaznena djela počinjena 30. svibnja prošle godine u predjelu Raštela kraj Donjeg Srba.

On je tada kombijem u kojem je ilegalno prevozio 30 Iračana i Afganistanaca, među kojima je bilo djece, probio policijsku blokadu, a onda, u kiši metaka, oko 150 metara dalje zaustavio vozilo i pobjegao u šumu. Dva dana kasnije je uhićen i otad je iza rešetaka.

Nehumanost

Sud smatra da je Marinković kobne večeri ignorirao svjetlosnu signalizaciju na policijskom vozilu koje mu je prepriječilo put, kao i svjetlosnu palicu policajke koja ga je pokušala zaustaviti te nastavio kretanje u njezinu smjeru. Kako bi izbjegla nalet, izmaknula se u stranu, a kombi su hicima zaustavili policajci. Na taj je način silom spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje, a doveden je u opasnost policajkin život.

Ilegalci su uz pomoć vodiča ušli iz BiH u RH te ga pričekali kod Donjeg Lapca, gdje ih je ukrcao, iako je, kaže sud, bio svjestan da u teretnom prostoru nema sjedala, pojaseva za vezivanje niti ventilacije. Tako je doveo u opasnost njihove živote u uvjetima u kojima ih je prevozio, ali i prebrzom vožnjom i probijanjem blokade, pri čemu je dvoje 12-godišnjaka propucano zbog uporabe vatrenog oružja, a više osoba je ozlijeđeno zbog takovog načina vožnje.

Rekonstrukcija

Pri tome je, ne samo iz koristoljublja, prevozio ilegalce te “postupajući na nečovječan i ponižavajući način ugrozio i njihove živote”. Za to je dobio tri godine zatvora, a za prethodno šest, što je objedinjeno u kaznu od osam godina zatvora.

U prvoj optužnici tužiteljstvo je Marinkovića teretilo i za pokušaj teškog ubojstva, kako su okarakterizirali njegov proboj policijske blokade. No, tužitelj je u međuvremenu zaključio da ipak nije riječ o pokušaju ubojstva, nego o sprečavanju službene osobe.

- Vozio sam između 90 i 100 km/h, nisam vidio ljude, meci su samo fijukali, više ih je prošlo meni iznad glave, jedan me okrznuo i sasuli su me komadići iz šajbe - rekao je Nebojša na rekonstrukciji događaja.

Projurio je kraj policijskog kombija, a onda se vratio na cestu. Policijska marica koja ga je pratila, prednjim desnim dijelom udarila je u prepriječeno policijsko vozilo, a krijumčar je nastavio. Policajka se izmiče u stranu, a njezina trojica kolega počinju paljbu. Jedan od njih je interventni policajac koji na pet metara puca iz kalašnjikova. Nakon 150 metara krijumčar je stao.

- Pucalo je jako, zaboljela me glava, bilo me je strah, stao sam, povukao ručnu i pobjegao - kazao je. Potom je policija došla do kombija i izvukla ozlijeđene. Od dosad osuđenih Marinkovićeva je kazna najveća, ponajprije zbog specifičnih okolnosti koje su pratile samo krijumčarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:30