SUĐENJE

Ni deset godina nakon prometne nesreće nema pravde za poginulu Ivanu Obad

Jučer ujutro je na Županijskom sudu u Zagrebu počelo ponovljeno suđenje dvojici automobilista
Dalibor Opačak i Marin Čolak
 Davor Pongračić/Cropix

Pravdi za smrt Dubrovčanke Ivane Obad (20), koja je 5. studenoga 2010. na autocesti kod Bosiljeva poginula kao suputnica Marina Čolaka u plamtećem Ferrariju nakon utrkivanja i sudara s Nissanom 350D koji je vozio Dalibor Opačak, ne nazire se kraj.

Jučer ujutro je na Županijskom sudu u Zagrebu počelo ponovljeno suđenje dvojici automobilista koji su kobnog dana, kršeći propise, divljali svojim nabrijanim jurilicama po autocesti (Opačak je vozio 205 km/h, a Čolak 181 km/h). Postupak je krenuo doslovno ispočetka jer će ponovno biti ispitani svi svjedoci za koje se teško može očekivati da će se s jednakim intenzitetom, kao prije jednog desetljeća, sjećati svakog detalja tragedije kojoj su svjedočili. I Čolak i Opačak, kao i na prvom suđenju, kazali su da se ne osjećaju krivima.

Zahvaljujući tromosti pravosuđa, deset godina od tragedije obitelj Obad još uvijek čeka pravdu. Optužnica je podignuta 2012., a spis je inicijalno stajao u ladici karlovačkog suda 323 dana, nakon čega je prebačen na zagrebački Općinski sud gdje su obojica nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora.

Međutim, riječki Županijski sud je presudu srušio pa je krajem 2018. suđenje ponovno počelo u Zagrebu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na Županijskom sudu u Karlovcu da bi lani, odlukom Vrhovnog suda, predmet delegiran ponovno u Zagreb, ali na Županijski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:32