EPILOG ŽALBE

'NI U NAJGOROJ MORI NISMO SE NADALI DA BI MOGAO BITI OSLOBOĐEN...' Udovica čijeg je muža službenim autom pokosio šef Županijskih cesta ima novu nadu

Podsjetimo, nesreća se dogodila 2017. kada je Perkec službenom Škodom udario bicikl na kolniku
 NovaTV

Bruni Perkecu, ravnatelju Županijski uprave za ceste Virovitičko-podravske županije, 8. srpnja počet će ponovljeno suđenje za izazivanje prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Damir Jurišić (47) iz Bačevaca kod Virovitice.

Epilog je to žalbe koju je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici uložilo na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici iz studenoga prošle godine kada je Perkec oslobođen optužbe.

Otišao s mjesta

Podsjetimo, sutkinja Jasna Delić Janković tada je u obrazloženju presude napisala da je oslobađajuću presudu donijela zbog nerazumljive optužnice koju je postavilo ODO u Virovitici te da joj, drugim riječima, nije preostalo ništa drugo doli osloboditi okrivljenika. Zaključila je i da “nisu dokazane tvrdnje da je okrivljenik skrivio prometnu nezgodu na način kako mu je to stavljeno na teret”.

Nesreća se, inače, dogodila 8. rujna 2017. prije ulaska u Bačevac oko 20.15 sati. Perkec je upravljao službenom Škodom Octavia u vlasništvu ŽUC-a kada je udario u bicikl koji je istom stranom kolnika i u istome smjeru vozio Jurišić. Ravnatelj ŽUC-a na sudu se branio da nije vidio ni koga je ni što je udario. Mislio je da je to bila neka divlja životinja, a sa suvozačicom Nikolinom Č. u dva je navrata pregledavao okolni teren, no ništa nisu vidjeli, pa su otišli s mjesta nesreće ne prijavivši je ni policiji ni cestarskim ophodarima kojima je Perkec šef.

Njih su se dvoje vraćali s posla gdje je toga dana bio domjenak na kojem je on popio 0,7 litara piva, a onda u razdoblju od 18 do 20 sati još dva piva od po pola litre u jednom virovitičkom kafiću. Za Jurišićevu smrt doznao je sutradan poslijepodne i otišao je u policiju prijaviti se. Kako alkotest u tom trenutku nije imao svrhu, toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da bi Perkec u trenutku nesreće “imao manje od 0,5 promila alkohola što ne bi utjecalo na njegove vozačke sposobnosti”.

Nije pomogao

Utvrđeno je i da je vozio 80 km/h. U optužnici se alkohol ne spominje, kao ni nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi. Sudilo mu se za izazivanje prometne nesreće iz nehaja i u prvom stupnju je oslobođen. No, sada će ponovno sjesti na optuženičku klupu i to pred izmijenjenim sudskim vijećem. Odlučio je tako Županijski sud u Splitu koji je ustvrdio da su “zaključci Općinskog suda u Virovitici u odlučnim činjenicama pogrešni, odnosno da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje”.

Također, u rješenju se navodi i da “sud prvog stupnja pogrešno zaključuje da nije prekršena odredba članka 70. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja se odnosi na zaobilaženje..., okrivljenik očito nije obratio pozornost na prometnu situaciju, niti je držao vozilo na potrebnoj udaljenosti da može reagirati na eventualnu prepreku na cesti”. Obitelj nesretno preminulog Jurišića bila je ogorčena nakon nepravomoćne oslobađajuće presude.

- Bio je to za nas ogroman šok, jer smo očekivali osuđujuću presudu u skladu sa zakonom. Ni u najgoroj noćnoj mori nismo se nadali da bi mogao biti oslobođen. Sada se ispostavilo da je sud pogriješio i zadovoljni smo što će postupak biti obnovljen, a i dalje se nadamo osuđujućoj presudi - kazala nam je Adrian Jurišić, udovica pokojnog Damira, koja je svojedobno o slučaju prvi put javno progovorila u emisiji Provjereno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:14