ŠEF PROMETNE POLICIJE

‘Nije ovdje riječ o ilegalnim utrkama, nešto drugo je u pitanju... a gdje je bila policija? Na Jarunu!‘

Podsjećamo, Jan Ehrlich (23) iza sebe ima tri prekršaja, dva zbog brzine i jedan zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Josip Mataija

 Goran Mehkek/Cropix

U Dnevniku Nove TV gostovao je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a koji je pojasnio kako je moguće da se ovakvi skupovi događaju usred Zagreba.

"Mi kao policija reagiramo na takve stvari. Uvijek kad imamo dojavu ili saznanja da se remeti javni red bukom ili da se proklizava kotačima, da vozači krše propise mi regiramo", rekao je voditelj Službe prometne policije.

Na konstataciju da toga sve ima više - ne slaže se.

Ipak ove naše aktivnosti dovode da toga ima manje, ali očito još uvijek toga ima. Međutim moramo bit svjesni da policija ima i drugih aktivnosti. Recimo upravo nedaleko od ovog mjesta na Jarunu vam je bio jedan veliki koncert gdje je policija bila prisutna i na niz drugih događanja gdje smo mi morali biti", pojasnio je.

Nadalje je poručio: "Vidjeli ste na snimkama da je mladić u Mercedesu bio u šoku. Ipak, ja bih rekao da to ništa ne znači nego da je on trebao prije nego što je napravio razmišljati o svom ponašanju."

Navedeni mladić, Jan Ehrlich (23) iza sebe ima tri prekršaja, dva zbog brzine i jedan zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

"U ovom trenutku on nije imao zaštitnu mjeru, znači smio je upravljati vozilom", rekao je policajac.

Mataijini kolege su znali za ovaj događaj - jesu li i prije intervenirali na ovom parkiralištu?

"I ovdje smo mi dobili neposredno prije dojavu. Međutim nažalost zbog puno drugih događanja dok su kolege došle već je došlo do nesreće. Međutim, svaku dojavu shvaćamo ozbiljno, izlazimo na teren i utvrđujemo što se događa, odnosno pokušavamo spriječiti ovakve stvari."

Ono što sve zanima - je li se na parkiralištu u Buzinu odvijala ilegalna utrka?

"Ovdje se praktički nije radilo o utrkivanju jer osim njega nije bilo sudionika s kojim bi se utrkivao. Tako da u ovom slučaju ne bih rekao da je bila riječ o utrci. Već eto, čovjek je imao potrebu pokazati to svoje vozilo", pojasnio je i dodao da tek treba utvrditi je li bila riječ o ilegalnom okupljanju.

U Zagrebu takvih događanja ima - prošle i ove godine 10 takvih skupova posjetila je policija, a 104 vozila su isključena iz prometa.

"Tu vam se radi o vozilima koja nisu tehnički ispravna jer su nadograđena, nabrijana i onda nisu više kakva su bila serijski. Takva vozila odvezemo na tehnički pregled i ako se to utvrdi onda su vozači sankionirani", objasnio je.

Je li mladić sinoć prijavljen za obijesnu vožnju?

"Što se tiče kaznenog djela obijesne vožnje. To je kazneno djelo gdje netko iz obijesti krši teško prometne propise. Pretječe kolonu vozila, vozi s preko 1,5 promila alkohola, vozi prebrzo 50 kilometara u naselju ili vozi zabranjenim smjerom. Tu, kod tog kaznenog djela ne dolazi do izazivanja, nema posljedice to je neposredna opasnost. Ovdje se radi o kaznenom djelu izazivanja prometne nesreće, vozač je izazvao prometnu nesreću i zato je predviđena i puno veća kazna", zaključio je Mataija.

Inače, zakon za ovakav slučaj predviđa od jedne do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:43