PODSTANARKA IZ PAKLA

Nije plaćala najam ni režije, dug se popeo na 50.000 kuna, ali stanodavac ju nije mogao izbaciti

U ovom trenutku presuda je prvostupanjska te čeka potvrdu na višem sudu
 Mario Pušić

Mjesecima je najmodavac stana u Karlovcu živio u stanju teškog očaja. Podstanarka kojoj je iznajmio trosobni stan u gradskoj četvrti Novi centar čak 15 mjeseci nije mu platila niti jednu ugovorenu ratu najma, ali se nije željela niti iseliti.

Da stvar bude gora, on je plaćao i sve njezine režije kako bi izbjegao isključenje od davatelja režijskih usluga. Tužio ju je, dobio presudu kojom joj se nalaže iseljenje, no ona ni tada nije htjela van iz stana. Na kraju ju je doslovno deložirao uz pomoć sudske ovrhe. Ostala mu je dužna čak 30.000 kuna za najam, a kako nije plaćala ni režije, ukupni dug se popeo na gotovo 50.000 kuna. Uslijedila je njegova nova tužba za naplatu duga te je na Općinskom sudu u Karlovcu upravo dobio i taj postupak, u ovom trenutku presuda je prvostupanjska te čeka potvrdu na višem sudu.

Molbe i upozorenja

Karlovčanin je s gospođom ugovor o najmu stana od 74 kvadrata sklopio 1. travnja 2019. godine s ugovorenom najamninom od 2000 kuna mjesečno te režijama na neodređeno vrijeme. Sljedećih devet mjeseci ona je račune i najamninu podmirivala uredno, a onda je prestala plaćati sve troškove.

Stanodavac ne samo da je ostao bez iznosa ugovorenog za najam, nego je snosio i troškove njezinih režija po opomenama kako bi izbjegao veći problem - isključenja. Istodobno s nagovaranjem da mu podmiri zaostale rate pokušavao ju je molbama nagovoriti da se iseli, ali bezuspješno. Zato ju je odlučio tužiti, misleći da će je sudska presuda natjerati van iz stana, no prevario se.

Nije došla na ročišta

Presuđeno je u njegovu korist, a presuda je postala pravomoćna u veljači prošle godine, odnosno točno godinu otkako je podstanarka odlučila ne plaćati račune. Ni to nije pomoglo, pa ju je iselio ovršnim putem, odnosno deložacijom. Osim što je ostao bez najamnine, morao je pokriti sljedeće njezine režijske troškove: HEP-u 4406 kuna, Inkasatoru 4086 kuna, Petračić Projektu 4281 kunu te trošak pričuve 5918 kuna, ukupno 18.693 kune. Ako tome pribrojimo troškove sudskog postupka od 1880 kuna, koje je također platio i potražuje ih od najmoprimke, Karlovčanina je iznajmljivanje stana na kraju stajalo više od 50.000 kuna.

Kao što je mjesecima ignorirala svojeg najmodavca, tako je ova Karlovčanka odučila ignorirati i sud. Nije se pojavila ni na jednom ročištu, niti je ikada podnijela odgovor na tužbu te se za nedolaske nikad nije ispričala, pa je sud presudio u korist tužitelja zbog ogluhe.

"Nalaže se tuženoj da tužitelju isplati iznos od 48.693,22 kune zajedno sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 1. 5. 2021. pa do isplate u roku od 15 dana", zaključio je Općinski sud u Karlovcu u svojoj presudi.

‘Već sam prekrižio da ću ikad uspjeti naplatiti dugove‘

"Gospođa je bila iznimno ljubazna u početku i svoje obveze je uredno izvršavala. Ja sam, doduše, od prijatelja dobio upozorenje kako je prije također ostavila neke dugove. Uskoro su počeli takvi problemi za nas. Shvatio sam to kada su počele dolaziti opomene. Plaćao sam da mi ne isključe trošila i da ne uđem u veći problem.

Ona je isprva govorila da će sve platiti, pa da joj treba sjesti neki veći novac, a na kraju nas je ignorirala", govori nam najmodavac stana.

Neki bi, kaže, ušli u stan, promijenili bravu i istjerali stanara. Bilo bi to sigurno efikasnije rješenje. On je odlučio sve dati u ruke odvjetniku, no sve se, zbog tromosti našeg pravosuđa, otegnulo na 15 mjeseci.

"Dobili smo sud i za te dugove, no upitno je hoćemo li se ikada naplatiti. Da vam budem iskren, već smo to prekrižili. Sretni smo da smo je se riješili", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:00