BIVŠI ČELNIK DINAMA

‘Nik Titanik me nacrtao kao produžetak slijepog crijeva Zdravka Mamića. Najviše me uznemirila reakcija mog oca...‘

Najviše ga je uznemirila, dodao je Antolić, reakcija njegova pokojnog oca koji je bio invalid i veliki Dinamovac jer su ga karikature vrlo potresle

Krešimir Antolić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon propalog mirenja, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na suđenju karikaturisti Nikoli Plečku, poznatijem kao Nik Titanik, kojeg bivši čelnik Dinama Krešimir Antolić kazneno progoni jer su ga uvrijedile Plečkove karikature na njegov račun objavljene u 24 sata, svoju proživljenu muku u sudnici je ispričao Antolić.

- Osobno nemam ništa protiv slobode izražavanja pa niti satire kojom se bavi karikaturizam. Nisam imao nikakav problem s karikaturama gospodina Plečka koje su se na mene odnosile prije i poslije u tužbi. Karikature su objavljene krajem ožujka 2020. tijekom covid krize, a u tom periodu je Uprava kluba donijela odluku o smanjenju dohotka svim zaposlenima dok su u Upravi sami sebi najviše smanjili plaće. Jedini koji na to smanjenje nisu pristali bili su trener Nenad Bjelica i igrači no svejedno su im plaće smanjene pa je protiv nas pokrenut medijski linč. U navedenim karikaturama koje je Plečko nacrtao, mene se naziva drukerom, pandurom i prikazuje se kao da sam nastavak slijepog crijeva Zdravka Mamića. To je za mene duboko uvredljivo, tražio sam 24 sata demanti koji nije objavljen i to me motiviralo da podnesem tužbu - ispričao je u sudnici Antolić navodeći da ga je osobno sve to jako uznemirilo a na društvenim mrežama samo povećalo histeriju navijača prema njemu.

Najviše ga je uznemirila, dodao je, reakcija njegova pokojnog oca koji je bio invalid i veliki Dinamovac jer su ga karikature vrlo potresle. I djeca su mu, rekao je dalje, govorila da se otamo iz kluba makne, a karikature su mu, među ostalim, naznačio je narušile dostojanstvo, izazvale tjeskobu i nesanicu... Antolić je u sudnici još, odgovarajući na pitanja Plečkove odvjetnice, kazao da je 2013. došao u Dinamo, i to u vrijeme dok je Zdravko Mamić bio predsjednik Uprave, a da je do tada radio u MUP-u i rukovodio ljudima koji su 2011. postupali prema Mamiću kad je uhićen. I tada su se njih dvojica, kaže Antolić, upoznali.

Ujedno se prisjetio i pravosudne trakavice s braćom Mamić i da su obojica osuđena, a osvrnuo se i na komunikaciju Zdravka Mamića na internetu.

image

Nikola Plečko i Krešimir Antolić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Zdravko Mamić je komunicirao preko svoje Facebook stranice. Bio je potpuno informatički nepismen pa pretpostavljam da mu je tu stranicu vodio netko drugi. I po meni riječ ‘pandur‘ znači pogrdni naziv za policajca. A pojam ‘druker‘ je pogrdni naziv na osobu koja daje informacije određenim ljudima i osobno znam iz posla kojem sam obavljao u policiji, što se događa osobama koje su etiketirane kao drukeri a to je cijeli niz posljedica od teškog premlaćivanja pa do smrti. Lesički je u ono vrijeme bio glasnogovornik Dinama i poznat mi je termin ‘crne liste‘. To je popis navijača kojima temeljem zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima klubovi ne smiju prodavati ulaznice za utakmice i na tom popisu su bili navijači pravomoćno osuđen i s izrečenim zaštitnim mjerama. Ja sam bio taj koji je pisano komunicirao s djelatnicima Ravnateljstva policije temeljem zakona o navijačima koji su bili ili potencijalno trebali biti na tim listama sa zabranom kupnje ulaznica i sve sam to onda dostavljao Odjelu ticketinga NK Dinamo – odgovorio je dalje Antolić naznačivši da je ta evidencija bila nadzirana od strane različitih državnih tijela i da na istu nije bilo prigovora. Točnije, na temelju članka 32. st.7. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, na navedenu listu osim ranije navedenih osoba, "klub je dodao još jedan manji dio navijača za koje se videonadzorom utvrdilo da su na utakmicama palili baklje ili poduzimali druge radnje radi kojih je onda klub bio novčano kažnjavan".

Podsjetimo, na prošlom ročištu Antolić je pristao pružiti ruku pomirenja i povući tužbu samo ako mu se Plečko ispriča. No, Plečku ta opcija nije dolazila u obzir jer bi, kako je rekao, bila poslana kriva poruka javnosti kad bi se ispričavali zbog stvari koje su, poput karikatura, u domeni javne kritike.

image

Nikola Plečko

Zeljko Puhovski/Cropix

Prema tužbi, Plečko je od 28. do 30. ožujka 2020. u tiskanom izdanju te na portalu 24 sata, u rubrici Nik Titanik – Sportska karikatura objavio karikature uz prateće tekstove kojima ismijava, vrijeđa i omalovažava Antolića.

Pa se tako, prema prvoj od tri u nizu, vidi kako Antolić drži ‘pendrek‘ s natpisom Lesički (bivši sportski novinar Jutarnjeg lista, op. a.), a da mu je na reveru sakoa natpis ‘druker‘. Također se vidi i da su tadašnji trener Dinama Bjelica i kapetan Dinama Arijan Ademi kao igrač s brojem dresa 5, prikazani kao osobe lišene slobode s rukama na leđima vezanim konopcem i sve to uz popratni pisani tekst "Da, tatice, napravit ću tako! Na zapovijed! Kako je u rupi dolje? Je l‘ karantena? Ljubim guzu, ugodan dan!" Vidljiva je i karikatura Zorana Mamića u prugastoj majici kako tapša po leđima Antolića uz poruku ‘Dobar peso!‘

Dan poslije Nik Titanik osmislio je karikaturu stanice kroz mikroskop i uz to poručio: "Pogled kroz mikroskop otkriva pravi uzrok lošeg stanja u kojem se nalazi Dinamo... druker pandur."

image

Nikola Plečko i Krešimir Antolić

Zeljko Puhovski/Cropix

Iz treće, pak, sporne za Antolića karikature se vidi kako uz karikaturu Antolića izlaze ruke Zdravka Mamića, kao karikature na kojoj ruci stoji natpis ‘druker‘, a sve je to karikaturist začinio i sadržajno u svom prepoznatljivom ironičnom tonu "Zdravko Mamić je savjetnik kluba, ali ovu odluku je samostalno donijela Uprava kluba, a sad me ispričajte, moram malo rektalno kopati tražeći nove savjete."

Zbog svega nabrojanog za Antolića se karikaturist ogriješio o članak 147. st. 2 kaznenog zakona te traži od suda da ga se proglasi krivim i da mu se izrekne novčana kazna od 180 dnevnih dohodaka, ali i da osim plaćanja sudskog paušala plati i Antolićeve troškove postupka.

Bivši djelatnik MUP-a i Dinama smatra da je Plečko itekako imao ga namjeru uvrijediti i to tako što mu je na najgrublji način povrijedio pravo osobnosti dok je iznosio vlastite vrijednosne sudove o njemu.

Za Antolića je Nik Titanik, među ostalim, prekoračio granice humora jer ga karikature i popratni tekstovi vrijeđaju te su kod njega kao i Uprave GNK Dinamo, izazvali osjećaj nelagode i srama. Zbog tekstova i karikatura je, tvrdi Antolić dalje u tužbi, doživio brojne neugodnosti ne samo na radnom mjestu već i od strane poznanika i prijatelja. Jer su, smatra dalje, isti objektivno podobni da izazovu podsmjeh i omalovažavanje te mu naruše profesionalni ugled i dignitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:06