U TUNELU PEĆINE

Niko Z. (19), vozač Minija koji je bivšeg hrvatskog olimpijca i prijatelja odvezao u smrt bio je pijan

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je vozaču odredio pritvor kako ne bi ponovio djelo i utjecao na svjedoka nesreće

Antonio Rački, jedan od poginulih u prometnoj nesreći u tunelu Pećine

 Novi List, Damir Skomrlj/cropix//

Prije tri dana od tragično preminulih Antonija Račkog (50) i Matije Pekovića (19) na grobljima u riječkom kraju oprostili su se njihovi najmiliji te prijatelji i poznanici, a riječko je tužiteljstvo priopćilo da su ispitali osumnjičenog 19-godišnjeg vozača Niku Z. koji je skrivio njihovu smrt kobnog 9. veljače u tunelu Pećine i još usput ozlijedio dvije osobe, među kojima je i sin Račkog. Provedenim očevidom kao i nizom drugih poduzetih radnji je utvrđeno da je mladi, neoprezni vozač Minija riječkih oznaka 9. veljače oko 21.40 sati po cesti DC 404 vozio pod utjecajem alkohola odnosno sa 1,37 promila alkohola u krvi.

Pa je u tunelu Pećine, krečući se iz smjera Vežice prema Rijeci neprilagođenom brzinom stanju i uvjetima na cesti, uslijed alkoholom smanjene vozačke sposobnosti, izgubio kontrolu nad upravljačem u nepreglednom zavoju te prešao u suprotni prometni trak gdje se frontalno sudario s vozilom VW Amarok koje se toga trenutka pravilno kretalo navedenom dionicom. Taj sudar je uslijedio, kako doznajemo, nakon što je Mini one krenuo u pretjecanje Citroena i to preko pune dvostruke linije u razini odvojka tunela prema u pravcu trgovačkog centra.

image

Prometna nesreća u tunelu Pećine

Damir Skomrlj/Cropix

- Od siline udarca su, u vozilu kojim je upravljao osumnjičenik, smrtno stradala dvojica putnika starih 51 i 19 godina, dok je 23-godišnjak zadobio lake tjelesne ozljede. Teške, pak, tjelesne ozljede zadobio je 62-godišnji vozač drugog automobila - kažu iz tužiteljstva na čiji je prijedlog, potom, dežurni sudac istrage Županijskog suda u Rijeci 19-godišnjaku odredio jednomjesečni istražni zatvor jer smatra da postoji opasnost od utjecaja na svjedoka prometnog užasa, kao i da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

image

Prometna nesreća u tunelu Pećine

Damir Skomrlj/Cropix

A tog kaznenog djela se, kako je rekao osumnjičeni Niko Z. organima progona, ne sjeća. No, iako mu je čista kaznena evidencija, već je do sada dva puta ‘padao‘ zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Prvi puta je to bilo 2022. na Krku kada je sa 0,25 promila alkohola sjeo za volan kao mladi vozač, a drugi puta je zgriješio početkom ove godine u Matuljima kada je napuhao 0,92 promila i to nakon što se nije zaustavio na znak policije koja ga je pokušavala zaustaviti pa je zaustavljen prisilno s odmakom.

image

Prometna nesreća u tunelu Pećine

Damir Skomrlj/Cropix

A iz riječke policije kažu i da je sam osumnjičeni u navedenoj nesreći pretrpio teške ozljede. Zbog izazivanja prometne nesreće sa dvostrukim smrtnim ishodom, 19-godišnjaku prijeti višegodišnji zatvor, no to nikakva utjeha neće biti obiteljima tragično preminulih od kojih je stariji, kako smo već pisali, proslavljeni hrvatski skijaški olimpijac.

image

Prometna nesreća u tunelu Pećine

Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:16