DIVLJAČKO PREMLAĆIVANJE

‘Nisam kriv! Taksist mi je uvrijedio mamu, pa sam ga uhvatio za vrat, a on je izvadio pištolj‘

Počelo je suđenje Anti B. (23), optuženom za brutalni napad na taksista koji je istrpio niz udaraca
Optuženi Ante B. (23)
 Ronald Goršić/Cropix

Od uznemirujuće videosnimke koja traje nekoliko minuta i na kojoj pripiti mladić divljački i bešćutno tuče zagrebačkog taksista koji u jednom trenutku ispaljuje iz legalnog pištolja pucnje upozorenja, prošlo je skoro tri godine.

Slučaj je kulminirao optužnicom povodom koje je Anti B. (25) počelo suđenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu i koji je sutkinji kazao: "Ne smatram se krivim!".

Kobnog 14. travnja 2019. u zoru, nakon provoda u klubu Bunga Bunga, taksist Vladimir K. pokupio je optuženog i njegove prijatelje kako bi ih odvezao kućama, no tijekom vožnje na nedužnog se vozača okomio suvozač koji je imao više od jednog promila alkohola u krvi.

Prepirka

- Sa svojim prijateljima Dominikom i Lucijom tog sam dana ušao u taksi. Tijekom vožnje raspravljao sam s Lucijom, ali nisam primijetio da sam naporan kao što znam biti. Vozač mi je u jednom trenu rekao da prekinem, na što sam mu odgovorio da se ne miješa u moj razgovor s Lucijom. Stali smo na Vrapčanskoj cesti jer je očito i Luciji i vozaču prekipjelo.

Vozaču sam rekao neke pogrdne riječi, ali smatram da nisu bile teške, nakon čega mi je on uvrijedio mamu. Ulovio sam ga pritom za vrat pa je izvadio pištolj te mi ga prislonio uz obraz i rekao da će pucati ako ne izađem. Rekao sam mu neka puca jer da nije fora. Pitao me izlazim li, a kada sam izašao iz auta, bez razmišljanja sam ga udario. On je pao na pod i ponovno se ustao te pucao iz pištolja - ispričao je u tužiteljstvu Ante B., inače sin voditelja službe u jednom Ministarstvu.

image
Optuženi Ante B. (23)
Ronald Goršić/Cropix

Optuženikov prijatelj Dominik N. prisjetio se kako je taksi naručila Lucija P. s kojom je za vrijeme vožnje Ante polemizirao.

- Lucija je Anti govorila da prestane i da je ostavi na miru te zamolila vozača da stane da Ante može izaći. I ja sam Anti u nekoliko navrata rekao da je dosadan i da se smiri. Dolaskom do raskrižja Ilice i Vrapčanske dok smo bili na semaforu, Ante je Luciji rekao da će je, ako je vidi u petak vani, nabiti. Lucija se razljutila i rekla taksistu: 'Stanite da izađe vani'. Na obližnjoj postaji na Ilici je stao te se obratio Anti riječima:

'Vaša vožnja je završena', a on mu je odgovorio: 'Nećeš ti mene tjerati, ja financiram ovu vožnju'. Lucija ga je ispravila da je financira ona i da ju je već platila. I tad je taksist svojom rukom preko Ante, a da ga nije dodirnuo, otvorio suvozačeva vrata rekavši mu: 'Dečko, izađi van, odi doma'. Ante mu je odbrusio ponovivši da ga neće tjerati jer da on financira vožnju i njegov auto i njegovu obitelj - opisao je Dominik N. Nakon toga taksist je na mobitelu utipkao 112 te poziv pokazao suvozaču upitavši ga 'je li mu treba da mu policija dođe sada'.

Okidač poziv policiji

Bio je to okidač da Ante B. pokaže svoje pravo lice. Uhvatio je taksistu za vrat te ga, prema optužnici, počeo gušiti.

- Vozač je u ruci u tom trenutku držao pištolj usmjeren prema autoradiju. Rekao sam Luciji da izađemo iz auta, udaljili smo se 15 metara od auta, ona je vrištala, a u jednom trenutku taksist i Ante su bili izvan auta. Taksist je, dok ga je Ante rukama gušio za vrat, u zrak ispalio jedan hitac.

Uplašili smo se pucnja. Ante je zatim vozača udarao i šakama, nakon čega su brzo stigli policajci koji su Antu, dok je čovjeka šaketao po glavi, primili i odmaknuli te posjeli u policijski auto. Vidio sam tada da Ante na stražnjem sjedalu udara glavom po staklu ničim izazvan - zaključio je Dominik N. Okrivljenikova prijateljica Lucija identično je opisala nemile scene te otkrila i da je taksist u jednom trenutku molio Antu, dok ga je udarao, da se udalji jer da će ga morati ozlijediti.

- Nakon što je vozač ispalio hitac u zrak, Ante ga je i dalje udarao. Nije dozvoljavao taksistu da se udalji i zatvori vrata auta već je šakama i nogama lupao po auto i po vozaču - prisjetila se Lucija.

Taksist je zadobio podljeve očiju, razderotine vjeđa, prijelom sinusa i očne šupljine s pomakom, niz krvarenja te prijelom nosnog nastavka gornje čeljusti.

Bio sam šokiran količinom agresije koju je iskazivao

Taksist, inače umirovljeni vojnik, suzdržao se od uporabe pištolja u samoobrani. Ostao je šokiran količinom besmislene agresije koju je mladić prema njemu pokazivao, pa i dok je ispaljivao hitac upozorenja iz legalnog pištolja u zrak. Cijelo vrijeme, kako je napomenuo, trudio se mladića ne ozlijediti.

- Nadam se da će mladić shvatiti da je doživio drugi rođendan. Treba imati tolerancije i prema onima koji je nemaju prema vama - zaključio je taksist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:03