DEVET DANA NAKON PUCNJAVE

'Nisam pucao u noge bivšem misteru turizma'

Josip Čubelić (u krugu) i Mario Bečić (desno)

Devet dana nakon pucnjave u Srinjinama, kada je na raskrižju ispred lokala Maleni hicima iz pištolja izrešetan 33-godišnji mještanin Mario Bečić, poznatiji kao Mister turizma Dalmacije, jučer je u 2. policijsku postaju na Bačvicama ušetao 30-godišnji Josip Čubelić zvan Čuba kako bi dao svoj iskaz. Njega je policija otpočetka dovodila u vezu i neizravno sumnjičila da je po nogama izrešetao Bečića, i to zbog navodnog sukoba koji su imali koji dan prije pucnjave ispred jednog od popularnih splitskih noćnih klubova.

Baš zbog tog sukoba Bečić je imao ozljede na glavi, a te je subote popodne izašao iz kafića i krenuo prema svom BMW-u parkiranom ispred na raskrižju. Kad je došao do automobila, iz mraka izlazi maskirani napadač i u noge mu ispaljuje šest metaka. Čubelić je jučer došao u policiju nakon konzultacija s odvjetnikom, a policija ga je jučer tijekom dana privela na ispitivanje u Državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva. On se, pak, neslužbeno se doznaje, brani tvrdeći da nema nikakve veze s napadom na bivšeg manekena. Čubelić je, inače, tek nedavno izašao na slobodu, i to uvjetno.

Naime, u listopadu 2014. godine Vrhovni sud mu je pravomoćno dao jedinstvenu kaznu od pet godina i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva Aleksandra Dimitrova, poznatijeg pod nadimkom Aco Rus, u travnju 2013. godine u Velebitskoj ulici te zbog općeopasne radnje i nedozvoljenog držanja oružja. Čuba je, doznajemo, odslužio četiri godine i potom je pušten na uvjetnu slobodu. Zanimljivo je da se i u slučaju Dimitrova također radilo o pucanju u nogu, s tim da je tada Čubelić ispalio dva metka, od kojih je jedan pogodio Dimitrova u potkoljenicu, a drugi se odbio o asfalt. Dimitrov je poslije u bolnici jedna preživio od posljedica sepse odnosno plućne embolije. I s Dimitrovim je Čubelić imao nekakav sukob koji je pokušao riješti pucnjavom, a na sudu se branio da je pucao u Acu Rusa zbog prijetnji.

Dok je Čubelić bio u splitskom zatvoru čekajući pravomoćnost presude u slučaju Dimitrov, ispred njegove kuće zapaljen je automobil njegove supruge Gorane, a on je istodobno napadnut u zatvoru kada ga je iznenada s leđa šakom udario i nokautirao Ante Bilić zvani Baraba. Čuba je na sudu tijekom izricanja presude rekao da je to dio koordinirane akcije koja je povezana s napadom na Dimitrova. No, druga je priča govorila da je glavni uzrok Bilićeva napada to što je Čubelić bio prijatelj s Marjanom Bilićem Kovačevićem, kojeg je upravo Bilić ustrijelio iz pištolja u listopadu 2012. godine. Navodno je Bilića zbog toga često zvao kukavicom jer je Kovu ubio s leđa, a rugao mu se i da je od boksačkog prvaka došao do čistača u zatvoru.

Čubelić je već bio uvjetno osuđivan, i to na osam mjeseci zatvora zbog neovlaštenog držanja ručnih bombi, a imao je i kaznene prijave zbog prijetnji, nanošenja teških ozljeda, pokušaja nanošenja istih, prekršajno je kažnjavan zbog nezakontog posjedovanja oružja... Po gradu se govorilo da se smirio nakon što se oženio i dobio dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17