SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBOJSTVA U ALJMAŠU

'Nisam zapalio kuću da ubijem suprugu. Ona je mene tukla, a ja nisam uzvraćao'

 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Davor Strahinić (42) iz Aljmaša odbacio je optužbu da je u ranim jutarnjim satima 8. rujna prošle godine izazvao požar obiteljske kuće te pokušao usmrtiti svoju suprugu Mirelu (38). Iznoseći obranu pred Županijskim sudom u Osijeku, Strahinić je rekao da mu nije poznato kako je izbila vatra u kući, a odbacio je suprugine tvrdnje da ju je sprječavao u bijegu iz opožarenog i zadimljenog doma s namjerom da je usmrti.

- Nisam ni planirao, ni organizirao paljenje kuće, kao što nisam zapalio vatru, niti sam sprječavao suprugu da izađe iz kuće s namjerom da je usmrtim. Znam samo da me probudio kašalj i da je soba u kojoj sam spavao bila puna gustog dima. Otišao sam do sinove sobe, rekao mu da izađe van i pozove pomoć. Tada sam vidio da je i Mirela budna. Upitala me je što se događa i krenula na drugu stranu, a ja sam hodao kroz gusti dim kada sam u nešto udario. Možda sam se čak i s njom sudario. Pokušao sam doći do prostorije iz koje je krenuo požar, ali nisam mogao zbog visoke temperature i samo sam pao u nesvijest. K sebi sam došao tek u bolnici - iznio je Strahinić u svojoj obrani, dodavši i da „nije istina da supruzi nisam dopuštao da izađe iz kuće.“

Nesitinitom je nazvao i izjavu jedne svjedokinje kako je prije govorio da će zapaliti suprugu i njezina oca. Istaknuo je kako su obiteljski odnosi bili narušeni unazad nekoliko godina, a rekao je i da ga je supruga u tom periodu u četiri navrata udarila, dok on njoj nije uzvraćao. Podsjetimo, tereti ga se da je namjerno izazvao požar kuće kako bi usmrtio svoju suprugu koju je, kaže tužiteljstvo, u nekoliko navrata fizički sprječavao da pobjegne van, pri čemu ju je, stoji u optužnici, u jednom trenutku bacio na pod i legao na nju. Vrata su bila zaključana, a prozori zatvoreni. Sina je prethodno pustio iz kuće.

On i supruga na kraju su pali u nesvijest, a spasio ih je susjed Juraj Petrijevčanin (25), koji je hrabro ušao u zadimljenu i opožarenu kuću te besvjesna tijela Davora i Mirele jedno po jedno iznio iz nje. Davor mu se na suđenju zahvalio na tom činu, izrazivši pri tome i žaljenje zbog cijele situacije.

DORH je u završnoj riječi zatražio osuđujuću presudu za Strahinića, a obrana oslobađajuću. Odluka Sudskog vijeća bit će objavljena u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:00