NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

'NISU KRIVI!' Bivši šef Hrvatske poštanske banke Josip Protega i nekadašnji član Uprave iste banke nisu nezakonito financirali Glas Istre

Jsoip Protega (na slici desno)
 / Bruno Konjević/CROPIX

Bivši predsjednik Hrvatske poštanske banke Josip Protega i bivši član uprave te banke Ivan Sladonja na zagrebačkom su Županijskom sudu oslobođeni optužbi vezanih za nezakonito financiranje Glasa Istre. Istom nepravomoćnom presudom, koju je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vjerana Blažekovića, krivnje je oslobodilo i glas Istre kao pravnu osobu.

Po prvoj optužbi, Protega i Sladonja su na poticaj u međuvremenu preminulog Đanija Bažona najprije u travnju 2008. odobrili dugoročni kredit od 11 milijuna kuna tvrtki Elektronski medijski centar za kupnju udjela u tvrtkama Infant Info i Nezavisna istarska televizija. Teretilo ih se da su to učinili mimo uobičajenih uvjeta banke, suprotno ocjeni Sektora za upravljanje rizicima da se radi o rizičnom plasmanu te uz instrumente osiguranja koji su odstupali od pravilnika. Naime, uz kupljene poslovne udjele glavna garancija bile su mjenice Glasa Istre.

Druga optužba odnosila se na kratkoročni revolving kredit od 5 milijuna kuna odobren 2009. godine Glasu Istre. Ni prvi ni drugi kredit nisu otplaćeni. Banci je ukupno plaćeno na ime kamata nešto više od 1,6 milijuna kuna, dok je glavnica od 15,99 milijuna kuna ostala nevraćena i postala nenaplativa jer je Glas Istre završio u stečajnom postupku.

Međutim, sudsko vijeće zaključilo je da na suđenju nije dokazano da su Protega i Sladonja počinili kaznena djela za koja ih se teretilo. Naime, kako je u obrazloženju istaknuo sudac Blažeković, tijekom suđenja utvrđeno je da optuženi nisu povrijedili ni Zakon o bankama ni bilo koji drugi propis. Sudac je naglasio kako provedeni dokazi pokazuju da je najprije Kreditni odbor banke donio odluku vezano za prvi kredit, a tek onda uprava, pri čemu za taj kredit nije postojala ocjena Sektora za upravljanja rizicima da bi se radilo o rizičnom plasmanu.

Osvrćući se na dane garancije, sudac Blažeković je istaknuo kako u trenutku odobravanja kredita optuženici nisu mogli znati da će Glas Istre, koji je tada bilo vrlo jako društvo na području Istre, dvije godine kasnije završiti u stečaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:31