MITO I KORUPCIJA

'NISU MI PLATILI SAFARI DA IM OSIGURAM POSLOVE!' Bivši direktor Hrvatskih voda odbacio optužbe

 Darko Tomaš / CROPIX

Bivši direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić danas je odbacio optužbe da je primio mito, odnosno da su mu direktori dvije kooperantske tvrtke platili safari u Namibiji kako bi im osigurao poslove s državnim poduzećem kojemu je bio na čelu, piše HRT.

Nakon što im je na početku suđenja pročitana USKOK-ova optužnica krivnju su, uz Husarića, odbacili i direktor Vodoprivrede Lonja-Zelina, Zoran Crneković te Božidar Deduš, vlasnik i direktor Proninga.

I dok USKOK tvrdi da će nizom dokaza i iskazima svjedoka dokazati primanje odnosno davanje mita, odvjetnici trojice optuženika smatraju da će tijekom postupka dokazati da je optužnica neutemeljena.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, a kao razlog puta naveo je stručno usavršavanje. Deduš je, pak, u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede Stručno putovanje - Namibija, a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila je troškove.

Crneković je rezervirao zrakoplovne karte te je stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za put, da se taj trošak u knjigama zavede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platio kooperant društva u kojem je direktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:05