DRAMA NA MOLATU

NIZ HAVARIJA NA MORU ZBOG SNAŽNE OLUJE Na otoku kod Zadra nasukalo se čak pet jedrilica: 'U velikoj akciji spasili smo čak 56 osoba, većinom djece'

 
 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Tijekom večeri i noći nakon kratkotrajnog, ali izrazito jakog nevremena na moru dogodile su se brojne pomorske nezgode, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zaprimljeno je preko 150 poziva te je u koordinaciji sa kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u Zadarskom arhipelagu, od kojih je najveća bila akcija u kojoj je spašeno 58 osoba, u najvećem broju djece.

Prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30h, kada je dojavljeno o nasukavanju pet jedrilica sa ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata.

U vrlo kratkom roku sa nasukanih brodica spašeno je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora.

Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa 6 članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana Republike Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć.

Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prije podne, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

U Riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć i noćas do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Republike Češke (1 odrasli i 6 djece), koji su posljednji put viđeni u plovidbi između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Traganje do jutra nije rezultiralo, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je ova akcija traganja i spašavanja okončana, a uzroci nestanka utvrdit će se očevidom.

Zaprimljena je i dojava o nasukanju 3 plovila na otoku Susku. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima nitko nije ozlijeđen, niti je bilo onečišćenja mora.

Podsjetimo, grmljavinsko nevrijeme koje je u nedjelju navečer poharalo Zadar nanijelo je veliku štetu. Olujni vjetar čupao je stabla po cijelom gradu. Ljudi su se, nakon što se oluja smirila, organizirali kako bi što prije osposobili prolaz cestom.

Iz meteorološke postaje Puntamika saznaje se kako je u sinoćnjoj oluji palo 16 litara kiše i to u dva navrata, točnije dva pljuska. Ističu također kako je vjetar puhao 29 metara u sekundi, odnosno preko 104 kilometara na sat.

U nedjelju navečer temperatura se spustila na 19,4 stupnja i to u 23.18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27