INCIDENT ISPRED NOĆNOG KLUBA

NIZOZEMAC O TRAUMI U SPLITSKOM KLUBU 'Platili smo VIP stol oko tisuću eura, a na kraju su me gurnuli niz stepenice i prebili metalnom šipkom!'

 

Mjesec dana nakon incidenta ispred noćnog kluba u Splitu u kojem je 31-godišnji redar teško ozlijedio J.M. (34), gosta iz Nizozemske, saznajemo detalje slučaja koji daju dodatnu dimenziju brutalnosti događaju, piše Slobodna Dalmacija.

Nizozemac i njegovo društvo su izbačeni iz kluba zato što je jedan od njih zaspao u VIP separeu, a kada su se pobunili dvojica od njih su gurnuti niz stepenice. Kao da to nije bilo dovoljno, muška osoba odjevena u crno je došla do 34-godišnjaka i udarila ga nekoliko puta šipkom u desno koljeno.

Opisani detalji navedeni su u potvrdi koju je Nizozemac dobio u Prvoj policijskoj postaji kada je prijavio događaj, ali tek nakon što su on i prijatelj proveli pritvoreni pet sati jer su bili tretirani kao pijani izgrednici.

Nizozemac se vratio kući gdje je operiran jer je utvrđeno kako ima puknuće tetive i tetivne trake. Ne smije hodati tri mjeseca, a liječnici nisu sigurni da će mu se koljeno ikada potpuno oporaviti, kazao nam je 34-godišnjak.

- Izašli smo u vikend provod u klub u kojem smo platili VIP stol oko tisuću eura. Bilo nas je devet te je jedan zaspao za stolom i izbacivači su nam kazali da moramo otići iz kluba.

Odlučili smo ići kući i mirno se ustali od stola, a kako sam bio posljednji najednom me netko iz čista mira gurnuo te sam pao niz stepenice. Dok sam ležao na podu, jedan od izbacivač je uzeo metalnu šipku i udario me više puta njome po koljenu.

Nisam mogao hodati jer mi se “čašica” koljena okretala na drugu stranu od prirodnog položaja. Prijatelji su pozvali Hitnu pomoć te mu mi namjestili i povezali koljeno. Nakon toga su mene i jednog prijatelja strpali u zatvor na pet sati, iako mi nismo ništa napravili.

PRIVATNI ALBUM

Koliko god smo objašnjavali nije pomagalo jer nitko nije govorio engleski, a mi nismo govorili hrvatski. Redari iz kluba su sve prikazali kao našu krivnju. Tek ujutro smo dali izjavu i policija je vidjela snimke nadzorne kamere i sve se donekle razjasnilo.

Platili smo novčanu kaznu kako su nam rekli “zbog pijanstva” te smo pušteni na slobodu - prepričao nam je događaje te večeri Nizozemac.

U potvrdi koju mu je policija izdala kao žrtvi kaznenog djela, stoji još detaljniji opis. Navedeno je u izvještaju kako je, osim 34-godišnjaka, niz stepenice gurnut još jedan Nizozemac A.R. (36), koji je pao na pod pun stakla. Prilikom pada je razbio ruku i naočale za vid.

Stoji nadalje kako je do 34-godišnjaka, koji je također bio na podu, došao nepoznati muškarac cijeli odjeven u crno, nekoliko ga puta udario metalnom šipkom po desnom koljenu i potom se udaljio u klub. Mlađi Nizozemac je ostao ležati na tlu.

PRIVATNI ALBUM

Dan nakon događaja javnost je službeno obaviještena o događaju, ali u toj informaciji se ne spominje metalna šipka.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su dvojica nizozemskih državljana, u dobi od 36 i 34 godine, nakon što su radi neprimjerenog ponašanja udaljeni iz ugostiteljskog objekta, razbijali boce i nasilno pokušali ući u klub, nakon čega je došlo do sukoba između njih i 31-godišnjeg redara. U sukobu je lakše ozlijeđen 36-godišnjak, dok je 34-godišnjak teže ozlijeđen (ozljeda noge), stoji u službenoj informaciji.

- Tek nakon tri mjeseca smijem ponovno učiti hodati, a to znači i da neću moći raditi još najmanje toliko vremena. Operiran sam prije tri tjedna, a još tri moram potpuno mirovati. Tek onda počinjem s rehabilitacijom.

O svemu sam obavijestio i Nizozemsku ambasadu. U policiji su mi rekli da ovo nije prvi put da se tako nešto dešava u klubu i namjeravam naći odvjetnika u Hrvatskoj i tužiti taj objekt. Zanima me je li redar još uvijek zatvoren - upitao nas je J.M. na kraju razgovora.

Naime, nizozemski državljanin nije mogao ni zamisliti da redar nije niti dana proveo u pritvoru.

PRIVATNI ALBUM

Istina je, međutim, malo drugačija. Naime, po provedenom kriminalističkom istraživanju protiv 31-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede. Redar je prijavljen, ali nije bilo dovođenja pritvorskom nadzorniku te se brani sa slobode od prvoga dana.

Daljnji postupak nad njim je u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Inače, 31-godišnj redar je prije dva mjeseca izašao s odsluženja kazne za iznudu za što je dobio godinu i deset mjeseci zatvora. Odlukom suda 10 mjeseci je odslužio u zatvoru, dok je ostatak preinačen u uvjetnu kazna zatvora uz rok kušnje od tri godine.

U istom klubu je 19. srpnja ove godine oko 6.10 sati u prostoru pred ulazom jedan od redara, boksač Toni Višić (29) iz Kaštela uhvatio za stražnjicu 20-godišnju gošću, a kada ga je ona udarila šakom u glavu on je nju udario šakom.

Od udarca boksača, djevojka je pala na pod, a onda ju je Višić udario nogom u tijelo od čega je zadobila podljev desne nadlaktice te ju je nakon toga još udario nogom i šakom u glavu slomivši joj jagodičnu kost. Osuđen je nedavno na splitskom sudu na godinu bezuvjetnog i godinu uvjetnoga zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:33