SVI SU ZGROŽENI

Nižu se reakcije na trostruko ubojstvo u Zagrebu, Tomašević: ‘Ovo je strašno, moja sućut obitelji‘

Političari i stručnjaci užasnuti su stravičnim zločinom u kojem je u noći s petka na subotu otac ugušio svoje troje djece
Očevid teškog ubojstva u Mlinovima
 Zeljko Puhovski/Cropix

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je jutrošnja ubojstva troje djece istaknuvši da je nevjerojatna, ali moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštiti.

"Ovo je ponovno jedna nevjerojatna, ali, rekla bih, moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi i koji su njihovi prirodni zaštitnici", kazala je Pirnat Dragičević za N1.

Komentirajući slučaj oca za kojeg se sumnja da je ubio svoje troje djece noćas na zagrebačkim Mlinovima, nakon čega je pokušao samoubojstvo, kazala je da treba dati vrijeme za prikupljanje relevantnih informacija.

"Bilo kakve moje procjene oko ovog slučaja bile bi sada neozbiljne i neodgovorne", istaknula je.

Dodala je da postoji mogućnost prevencije takvih situacija kroz uključivanje sustava koji procjenjuje rizike u obitelji, ali smatra da je za sada preuranjeno sustav dovoditi u kontekst ovog slučaja jer se još ne znaju nikakve informacije.

Važno je, tvrdi pravobraniteljica, da svi stručnjaci koji sudjeluju u zaštiti djece, na prvo mjesto stave dobrobit djece.

"Kao društvo u cjelini moramo ne samo više govoriti nego i poduzimati da bi zaštitili djecu, ponekad ako je potrebno i od vlastitih roditelja", istaknula je pravobraniteljica za djecu.

Tomašević izrazio sućut obitelji

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu je u Pazinu rekao kako je noćašnja tragedija u zagrebačkim Mlinovima gdje je otac, austrijski državljanin, ubio troje malodobno djece i pokušao samoubojstvo, strašan zločin i izrazio duboku sućut obitelji.

"Za sada bih se suzdržao od bilo kojih daljnjih komentara. U kontaktu smo s nadležnim institucijama, čekamo daljnje informacije, a dok one ne dođu, dok ne znamo još okolnosti ove strašne tragedije, ne bih dalje ništa komentirao osim izrazio sućut obitelji", izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Milanović: Permanentna opasnost u ljudskoj naravi

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je u subotu slučaj trostrukog ubojstva u Zagrebu istaknuvši da će nasilja u obitelji uvijek biti, ali je bitno da ga bude sve manje, napomenuvši kako je ljudska narav nepredvidiva i u njoj vreba permanentna opasnost.

"Nasilja će u obitelji biti, bitno je samo da ga bude stalno manje i manje", rekao je Milanović u Varaždinu zamoljen za komentar slučaja trostrukog ubojstva koji se u noći s petka na subotu dogodio u zagrebačkom naselju Mlinovi, kada je otac ugušio svoje troje djece.

"Ljudska narav je nepredvidiva, nasilna, posebno muškaraca, posebno kad polude, popiju, kad se osjećaju frustriranima, kad ih društvo odbaci. Dakle, tu vreba jedna permanentna opasnost; nasilni muškarci u određenoj životnoj dobi postaju opasni za sebe i za svoju neposrednu okolinu i to treba promatrati", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako srećom u Hrvatskoj nema masovnih ubojstava, što, smatra, možemo zahvaliti činjenici da oružje nije dostupno. "Dakle, oružje treba učiniti još nedostupnijim. To je kod nas kontrolirano i ovo govorim čisto preventivno: tamo gdje je puška, tamo je i metak i nesretni završetak", kazao je predsjednik Milanović.

Psihologinja: Zločin iz domene osobne psihopatologije

Temeljem prvih informacija zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi koji je jutros potresao Hrvatsku, spada u domenu osobne psihopatologije, komentirala je za Hrvatski radio ugledna psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta, vijest da je otac noćas u Zagrebu ugušio svoje troje malodobne djece i pokušao sebi oduzeti život.

- Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, no o tome bi sada bilo jednostavno neodgovorno govoriti, kazala je u emisiji HRT-a Intervju tjedna dodavši kako će se sigurno provesti uvid u to što se događalo, s obzirom na to da je riječ o troje malodobne djece i da je riječ o razvedenim roditeljima.

Ono što se iz medija može doznati, ustvrdila je Jasmina Popović, voditeljica emisije "Intervju tjedna" u kojoj je psihologinja gostovala, jest da su roditelji razvedeni i da su djeca s ocem trebala provesti vikend, a iz njegovih Facebook statusa nagađaju da se radilo o lošim odnosima između bivše supruge i sadašnje partnerice.

Obitelj je, komentira Ajduković, sigurno u nekom trenutku bila u sustavu socijalne skrbi jer je trebalo napraviti plan roditeljske skrbi.

- Morali su se u jednom trenutku regulirati ti kontakti. Pitanje je samo jesu li majka i otac o tome kako se to odvijalo informirali dalje Centar za socijalnu skrb, kazala je.

- Nažalost, gotovo svake godine imamo jednu ovakvu tragediju koja zaista ne spada u domenu normalnog, očekivanog, kazala je.

Nakon strašnog slučaja na Pagu, kao i djevojčice Nikoll koju su roditelji zlostavljali uslijedio je niz pritužbi i javnih poziva da se nešto promijeni u sustavu socijalne skrbi.

- Ja bih rekla da su ti pozivi da se stvari promijene opravdani. U ovakvim situacijama je važno razviti nove, suvremene metodologije kako praviti razliku između nemara, propusta, ozbiljnih grešaka, kako raditi granicu između odgovornosti pojedinca i odgovornosti sustava, kazala je za HRT.

Najlakše je, kaže, naći krivca, u nekoga uperiti prstom i reći "Ti si kriv!" i nakon toga ne uraditi ništa na promjeni sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:02