PRESUDA

Njegovatelj staračkog doma Duga s kompanjonima peglao kartice svog štićenika

Kartice štićenika doma prisvojio si je neprimjetno tadašnji zaposlenik Duge Ante K. (26)
 Željko Hajdinjak

Dok je lanjskog proljeća umirovljenik Dragutin M. provodio dane u zagrebačkom Domu za starije i nemoćne Duga, nije znao da njegove bankovne kartice obilaze razne zagrebačke trgovine i “peglaju” se.

Naime, kartice štićenika doma prisvojio si je neprimjetno tadašnji zaposlenik Duge Ante K. (26), zagrebački njegovatelj koji je i 2016. uvjetno osuđen zbog jedne krađe na 10 mjeseci zatvora. Osim njega, karticama korisnika doma baratali su i njegovi prijatelji, također stari policijski znanci, instalater grijanja Denis S. (25) i informatičar Ante Č. (26).

Izvanredni otkaz

Osumnjičeni trojac osuđen je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na uvjetne kazne. Ante K. je dobio godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje zbog krađe, krivotvorenja isprava i računalne prijevare te mora obeštetiti PBZ s 15.367 kuna, a umirovljenika sa 7000 kuna u roku od narednih godinu i pol. Iz Doma su za Jutarnji tek kratko rekli da su mu odmah po saznanju za slučaj uručili izvanredni otkaz.

Denis S. je, pak, osuđen na 10 mjeseci, uvjetno na dvije godine, te PBZ-u u roku od godine dana mora vratiti 3000 kuna, dok je Ante Č. također dobio 10 mjeseci, ali s trogodišnjim rokom provjeravanja i PBZ-u mora nadoknaditi 3000 kuna. Ako ne ispune novčane obveze, uvjetne kazne će im biti opozvane i ići će u zatvor.

Prema optužnici, Ante K. je od 10. travnja pa do 5. lipnja 2019. na radnom mjestu u Domu za starije i nemoćne Duga u Prilazu baruna Filipovića iskoristio zauzetost štićenika dok se tuširao ili, pak, dok je spavao. Uzeo mu je American Express karticu, Zabinu Maestro te PBZ-ovu Visu, kojima je bez znanja i odobrenja korisnika kartice kupovao i glumio vlasnika potpisujući transakcijske slipove.

Častili se

Tako je 10. travnja u trgovini Gavranović Americanom kupio stvari za 60 kuna te u Kauflandu za 75 kuna. Sutradan se vratio u Kaufland, gdje je potrošio još 161 kunu, nakon čega je otišao do McDonalds, gdje se počastio ručkom od 90 kuna.

Kupovao je u nekoliko navrata i na kioscima Tiska. A 12. travnja se “raspištoljio” peglanjem Americana preko aplikacije www.skrill.com, gdje je u 10 navrata, nakon što je kreirao lažnu email adresu i unio nepostojeće podatke, potrošio ukupno 5868 kuna. Osim šopingiranja, Ante K. je i s bankomata u dva navrata, preko PIN-a, podigao s računa Dragutina M. 7000 kuna.

Osim toga, jedno nedjelo odradio je i s prijateljima Denisom S. i Antom Č., kojima je dao umirovljenikov American i s kojim su oni u zlatarnici za 9000 kuna kupili zlatni lančić. Ante Č. se pritom legitimirao svojom osobnom iskaznicom, a potpis na slip račun stavio je Denis S.

Kao olakotne okolnosti sud je uvažio njihovo priznanje krivnje, kao i činjenicu da su mlađe životne dobi, dok im je otegotna okolnost njihova ranija osuđivanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 18:11