TRAGEDIJE NA JADRANU

Njemački turist se utopio, Argentinka na jedrilici prestala disati

Porec, 200612.U Plavoj laguni predstavljen je NautAssistanc sustav 24 -satne pomoci na moru namjenjen namijenjenog nauticarima. YP NautAssistance predstavio je ing. Djek Surija, direktor Yacht-Poola International. Odrzana je pokazna vjezba spasavnja na koju je u pomoc stigla lucka kapetanija te poslje njih sluzba za spasavanje koja je oslobodila brod.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Zbog nevremena na području gotovo cijelog Jadrana Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i lučke kapetanije diljem obale te pomorska policija imali su ove nedjelje pune ruke posla. Prvi je poziv stigao u nedjelju u 9.36 sati od posade brodice koja je ostala u kvaru nedaleko Čiova. Trogirska je ispostava Lučke kapetanije spasila brod sa pet neozlijeđenih članova posade, od toga dvoje malodobne djece, svi hrvatski državljani, te su ih zbog približavanja nevere uzeli u tegalj do Okruga Donjega na Čiovu.

Nešto kasnije, malo prije 11 sati, stiže i poziv u pomoć teže ozlijeđenog nautičara nedaleko luke Hvar. Ubrzo po dojavi, djelatnici Lučke ispostave Hvar organizirali su prihvat ozlijeđenoga nautičara na službeno plovilo na poziciji oko 300 metara od hvarske luke, te su ga već u 11 sati iskrcali u Hvaru gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Radi se o hrvatskom državljaninu koji je tijekom plovidbe brodicom prema hvarskoj luci ozlijedio prst na ruci zbog čega više nije bio sposoban upravljati plovilom, Njegovu barku su djelatnici Ispostave nakon zbrinjavanja vezali u hvarskoj luci.

Slijedeće dvije akcije dogodile su se jučer uzastopno na dubrovačkome plovnom području, a prva akcija započela je u 15.50 sati kada je u Središnjici zaprimljena obavijest Lučke kapetanije Dubrovnik o nasukanju manje brodice na Lopudu uslijed jakoga nevremena. Na plovilu se nalazilo četvero neozlijeđenih hrvatskih državljana, dvoje članova posade od 18 godina starosti, jedan član posade od 17 i jedno dijete od 7 godina starosti. Djelatnici Kapetanije brzom akcijom organizirali su prekrcaj brodolomaca čije je plovilo iznenadnim nailaskom jakoga neverina oštećeno za daljnju plovidbu. Brodolmci su iskrcani u Dubrovniku, a na poziciji nesreće nije primjećeno zagađenje mora.

Gotovo istovremeno, oko 16 sati kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je uslijed puknuća veza na plutači nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tom trenutku nije bilo posade, a nije primjećeno niti onečišćenja mora, te je dubrovačka Kapetanija vlasniku plovila naložila komercijalno odsukavanje plovila, što je obavljeno odmah nakon smirivanja nevremena.

U 17.43 sati Središnjica je zaprimila dojavu sa riječkoga područja nadzora plovidbe kada je iz lokalnoga hotela u Loparu prijavljen nestanak muške osobe na plaži ispred susjednog hotela, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka. Naime, supruga nestalog gosta hotela prijavila je nestanak 74-godišnjeg supruga, njemačkog državljanina, koji je otišao plivati oko 16 sati te se do vremena dojave još nije vratio. Njegovo tijelo je pronađeno u 19.50 sati te je potvrđeno da je, nažalost, riječ o traženome njemačkom državljaninu. Policija je poduzela očevidne radnje u ovome slučaju.

Posljednja se akcija odvijala u 18.00 sati kada je s mora u blizini Hvara stigao poziv posade jedrilice Himalaya. Zatražena je hitna medicinska intervencija zbog člana posade koji ne diše, te je Središnjica posadi naložila hitno iskrcavanje u Hvaru, gdje je pozvana Hitna medicinska pomoć čiji su djelatnici u 18.30 sati preuzeli pacijenticu, 74-godišnju argentinsku državljanku u daljnje medicinsko postupanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:42