PREŠUĆENI INCIDENT

‘Njih 50 utrčalo je u vlak, ponašali su se agresivno, na ulazu su odgurnuli kondukterku‘

Nakon dramatičnog priljeva ilegalnih migranata iz Hrvatske, u Sloveniji su se zaredale brojne kritike

Migranti (ilustracija)

 Danijel Soldo/Cropix

U subotu 16. rujna na željezničkom kolodvoru u Plaškom ponovio se incident s migrantima koji su nasilno pokušali ući u vlak koji je iz Splita putovao prema Zagrebu. Prema dostupnim informacijama oko 50 migranata utrčalo je u vlak ponašajući se agresivno. Pri tom su na ulazu odgurnuli kondukterku koja je prošla bez ozljeda. No, kako saznajemo, ovog puta je na mjesto događaja stigla policija koja je intervenirala i istjerala migrante iz vlaka. Policija se o incidentu nije oglasila, a na naš upit o cijelom događaju nismo dobili odgovor.

U posljednjih osam dana ovo je na željezničkom kolodvoru u Plaškom drugi veći incident u kojem su sudjelovali migranti. Kako smo ranije pisali, 9. rujna je stotinjak migranata pokušalo ući u vlak koji je putovao prema Zagrebu.

Ušlo je njih desetak koji su trčali i vikali po vlaku, te su se agresivno ponašali. Kondukter i strojovođa uz pomoć putnika istjerali su ih iz vlaka. Policija je naknadno objavila kako njihovi djelatnici po dolasku na kolodvor nisu zatekli migrante.

Područje Plaškog i okolice već duže vrijeme suočeno s velikim brojem migranata koji u tom gradu u pravilu odlaze na vlak te putuju prema Ogulinu i Zagrebu. Prema riječima lokalnih vlasti i stanovništva, na samom području grada nisu zabilježeni incidenti, a u većini slučajeva migranti bez incidenata svakodnevno putuju vlakom.

Ogroman pritisak migranata koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju u toj zemlji je već potaknuo nezadovoljstvo te se čak traži da slovenska Vlada suspendira schengenski sustav na granici s Hrvatskom i ponovo uvede granične kontrole, No, Slovenci to neće učiniti.

Ustvrdio je to danas u Bruxellesu državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Marko Štucin.

- Slovenska Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o uvođenju nadzoru graničnih prijelaza s Hrvatskom, iako schengenski pravilnik to omogućuje", otkrio je Štucin dodavši kako smatra da je Hrvatska učinila sve da smanji broj migracija.

On je to kazao prije današnjeg sastanka europskih ministar unutarnjih poslova na temu ilegalnih migracija. Ova izjava slovenskog državnog tajnika dolazi dan nakon što je slovenska policija objavila da je do kraja kolovoza na granici s Hrvatskom registrirala 36.137 ilegalnih prelazaka granice. U istom razdoblju prošle godine takvih prelazaka granice bilo je 13.601.

Nakon dramatičnog priljeva ilegalnih migranata iz Hrvatske u Sloveniju u toj zemlji krenule su žestoke kritike da Hrvatska nakon ulaska u schengeski sustav loše nadzire vanjsku granicu Europske unije. Najkritičnija situacija je na prostoru Brežica gdje je ove godine u Sloveniju ilegalno pokušalo ući više od 30 tisuća migranata. Prošlog tjedna to područje posjetio je i slovenski ministar unutarnjih poslova te je najavio veći angažman policije. Potom je nazvao i hrvatskog kolegu, ministra Davora Božinovića te mu ponudio dodatnu pomoć slovenske policije u zajedničkom nadzoru granice,

Zbog ovako velikog povećanja ilegalnih migranata na slovensko – hrvatskoj granici postojala je mogućnost da Slovenija suspendira schengenski sustav na granici s Hrvatskom. Tim prije što je to Austrija još prije šest godina uvela na granici prema Sloveniji zbog daleko manjeg broja ilegalnih migranata koji godišnje ulaze iz Slovenije u Austriju. To bi bio veliki udarac za našu zemlju da za manje od godinu dana od ulaska u Schengenski prostor Slovenija ponovo uvede kontrole na graničnim prijelazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 19:55