VELIKA AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

NOGOMETNA ELITA MEĐU KUPCIMA LUKSUZNIH AUTA NA KOJIMA SU UTAJENI MILIJUNI Nisu ni slutili kakva se kriminalna operacija krije iza nabavke vozila

 
Akcija Uskok-a i ilustracija automobila
 Željko Puhovski / CROPIX

U koordiniranoj akciji policije i USKOK-a u četvrtak ujutro u Zagrebu je uhićen poznati trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić (48), a policija je “pokucala” na vrata i nekolicini njegovih suradnika, zbog sumnje da su u Hrvatsku uvozili skupocjena vozila koja su dalje prodavali, a da su pritom izbjegavali plaćanje PDV-a i drugih davanja.

Kako doznajemo, radi se o međunarodnoj akciji usmjerenoj razbijanju skupine utajivača poreza u kojoj su uz hrvatske sudjelovali i istražitelji nekoliko europskih zemalja, prvenstveno Njemačke, Češke, Slovačke i Bugarske. Nakon što su se mjesecima provodile razne policijske mjere te su se prikupljali potrebni podaci, u četvrtak je došlo do finalizacije, odnosno privođenja osoba osumnjičenih za sudjelovanje u kriminalnoj grupi na čije čelo su istražitelji pozicionirali Inju Bašića kao glavnog organizatora.

Fiktivne tvrtke

Tijekom dana provedeni su pretresi njegova doma kao i poslovnih prostora njegovih tvrtki na zagrebačkoj Knežiji, a pretrage su obavljene i na adresama još deset suosumnjičenih osoba među kojima je i Bašićeva supruga. Istovremeno su po zamolnicama iz Hrvatske provedene i ciljane pretrage u inozemstvu. Kako doznajemo, njemačka policija upala je u tvrtku supružnika Bašić SB International na području Münchena, dok je češka policija pretražila poslovni prostor njihove tvrtke IB International u Pragu. U financijskom dijelu istrage sudjelovao je i Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija, tzv. porezni USKOK.

Glavnina spornih poslova u preprodaji vozila odvijala se, ustanovili su istražitelji, preko Bašićevih zagrebačkih tvrtki Click Motors, Meo Centar i Portula, koje su, kao pravne osobe, također stavljene na popis osumnjičenih. Pored toga, istražitelji su otkrili da je Bašić pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko navodno fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno.

Prema neslužbenim informacijama, Inju Bašića i ostale osumnjičenike tereti se da su u Njemačkoj nabavljali mahom luksuznije automobile, koje su potom prodavali zainteresiranim kupcima u Hrvatskoj, a da pritom nisu platili PDV ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj, nego su kroz spomenuti koloplet tvrtki lažno prikazali da je PDV plaćen.

Uredna dokumentacija

Na taj način uvezli su najmanje 35 automobila pri čemu su državni proračun, kako ih se tereti, oštetili za približno 3,1 milijun kuna. Te sporne prodaje samo su dio poslovanja Bašićevih hrvatskih tvrtki, koje imaju i potpuno legalno poslovanje. Primjerice, njegova tvrtka Click Motors inače se bavi uvozom i prodajom skupocjenih vozila poput Porschea, Ferrarija, Lamborghinija, Rolls Roycea, Bentleyja, Mercedesa, BMW-a.

Što se tiče spornih prodaja bez plaćanja PDV-a radi se u najvećem dijelu o Mercedesima, BMW-ima i Audijima vrijednima uglavnom više desetaka tisuća eura. Najjeftiniji je bio jedan rabljeni BMW X 1 s cijenom od 16.000 eura, dok su najskuplji na ovaj način prodani automobili bili Porsche Panamera vrijedan oko 105.000 eura, Audi Q8 s cijenom od nepunih 100.000 eura, Porsche Cayenne oko 90.000 eura te Mercedes S klase od oko 85.000 eura. Na svakom od tih vozila država je zakinuta za stotinjak do preko 200 tisuća kuna.

Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, nema dokaza da su kupci tih automobila znali da kupuju vozila na koja nije plaćen PDV, jer se priložena dokumentacija činila urednom, tako da se smatra da su automobile kupili u dobroj vjeri. Stoga nitko od kupaca nije obuhvaćen ovom istragom niti će se, kako stvari trenutno stoje, protiv njih pokretati bilo kakvi postupci, ni kazneni ni za namirenje neplaćenog PDV-a.

Lažni papiri

A među kupcima je niz zvučnih imena iz različitih društvenih sfera, prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova. Svakako najpoznatiji među njima je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. “Srebrni” izbornik je preko Inje Bašića, odnosno njegovih tvrtki kupio za svog sina BMW 420 D Grand Coupe u ožujku prošle godine. Automobil je platio oko 38.600 eura. No, kupoprodaja se odvila mimo tvrtke Click Motors. Umjesto nje, kupnju spomenutog BMW-a je u Njemačkoj “preuzela” Bašićeva bugarska tvrtka Arena Handels, koja je za to vozilo platila oko 37.300 eura. Iako nije platila PDV, ispostavila je račun Bašićevoj slovenskoj tvrtki Avto Mile na iznos od oko 38.000 eura s iskazanim PDV-om, kao da je plaćen u Bugarskoj. Potom Avto Mile ispostavlja Dalićima račun na 38.700 eura. Na temelju isproducirane dokumentacije u kolopletu navedenih tvrtki, Dalić nije mogao vidjeti da PDV nije plaćen, a i njemačka autokuća od koje je BMW kupljen je na temelju iste izvršila povrat PDV-a Arena Handelsu od nepunih 6000 eura. Organizatori ovakve kupoprodaje pritom su lažirali i dokumentaciju o transportu BMW-a u Bugarsku.

Kupnju BMW-a 520 D XDrive preko Bašića dogovarao je još jedan poznati nogometni trener, Dinamov Nenad Bjelica. Radi se o automobilu kojemu je nabavna cijena bila nešto veća od 37.000 eura, a na koji je, prema stavu istražitelja, Bašićev Click Motors utajio oko 85.000 kuna PDV-a.

Veće od nabavnih

Na isti način automobile su kupili nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat iz NK Šibenik. Zanimljivo je da su Vuksan i Naletilić, kupujući vozila za svoje supruge, platili posredniku znatno veće cijene od nabavnih. Tako je Vuksan Mercedes GLC 250, koji je u Njemačkoj kupljen za 41.000 eura, od Bašića kupio za približno 51.000 eura, pri čemu je Bašićeva tvrtka profitirala za dodatnih desetak tisuća eura i od utaje PDV-a. Naletilić je, pak, Range Rover Velar, platio oko 14.000 eura više od cijene po kojoj je nabavljen, pri čemu se pripadnici ove grupe terete da su na njemu ilegalno zaradili još oko 120.000 kuna zbog neplaćanja PDV-a. Najskuplji automobil, Porsche Panameru, kupio je poduzetnik Damir Lukač, dok je, primjerice, direktor DM-a Mirko Markužić nabavio Audi Q7 za oko 55.000 eura, a Kristijan Floričić, jedan od osnivača fonda Aureus Invest, za suprugu je kupio Porsche Cayenne za oko 90.000 eura.

Policija je Ivana Bašića inju obrađivala još 90-ih godina

Počeo je još devedesetih, u ratno vrijeme, Ivan Bašić Inja (49), kažu nam izvori koji su ga još tada obrađivali zbog sumnjivog posla s automobilima. No, uvijek je izmicao pravosuđu, pa smo tako našli i presudu Vrhovnog suda kojom je oslobođen optužbe u tada poznatoj skupini švercera automobila koju je predvodio pukovnik HV-a iz 73. bojne Vojne policije Željko Maglov.

Policija je Ivana Bašića Inju obrađivala devedesetih, a bilo je to vrijeme kad su se po Hrvatskoj, a osobito u Zagrebu, masovno krala vozila te i legalnim i ilegalnim kanalima prebacivala u Hercegovinu.

Glavne veze Bašiću su tada bili Mladen Naletilić Tuta i grupa oko njega, ali imao je on zaštitu u visokoj politici, a u svemu su, kažu nam policijski izvori, sudjelovali i neki njegovi rođaci. Novac zarađen u biznisu s automobilima investiran je u nekretnine, otvarali su se kafići i fiktivne tvrtke.

Kad je Dinamov sportski direktor Zdravko Mamić završio iza rešetaka, upravo je Ivan Bašić bio jedan od onih koji je za njega uplatio dio jamčevine. Bašić je 2009. godine preuzeo udjele i u tvrtki Modestus, koju su vodili Igor Maksimilijanović i u međuvremenu preminuli Krešo Milanović, brat bivšeg premijera Zorana Milanovića, a bio je i vjerovnik te tvrtke jer je od njih potraživao 1,4 milijuna kuna.

Prije današnjeg uhićenja Bašić je sa stranica crne kronike ponajviše upamćen kada mu je još nepoznati počinitelj bacio bombu u dvorište dvokatnice u Ulici Luje Marune na zagrebačkoj Knežiji početkom lipnja 2012. godine te s kraja devedesetih, kad mu se sudilo zajedno s Maglovljevom skupinom. Bašića se povezivalo i s Davorom Golubićem, vlasnikom lokala Princ student u Savskoj, čije ubojstvo još nije rasvijetljeno. Njihovo poznanstvo seže preko Golubićeva oca Bore, koji se također bavio uvozom skupih automobila s lažnim carinskim deklaracijama. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 22:17