SVIREPO UBOJSTVO

‘Nosila sam mu hranu da izdrži tugu, tješila ga... Onda sam danas saznala istinu - glumio je!‘

Policija je razriješila misteriozni nestanak muškarca iz Kutine. Anđelku Šlibaru zbog teškog ubojstva brata prijeti do 40 godina zatvora

Ilustracija; Željko Šlibar

 Cropix (arhiva); Nestali.hr

Kad je 6. listopada 2020. godine besramno prijavljivao policiji nestanak svoga brata Željka Šlibara (51), teško bolesnog i slabo pokretnog čovjeka s posebnim potrebama iz Kutine, Anđelko Šlibar (56) bio je uvjeren da se mračna tajna, koju je tada čuvao, nikada neće doznati. No, s odmakom od dvije godine i tri mjeseca, sisački su kriminalisti razriješili svirepo ubojstvo.

Dijelove tijela i odjeće nestalog muškarca, policajci su pronašli još lanjskog ožujka odbačene u šumi u blizini mjesta stanovanja, a iscrpno vještačenje pronađenog materijala otkrilo je identitet osobe kao i da je ubijena u vlastitoj kući. Stoga, Anđelku Šlibaru zbog teškog ubojstva brata prijeti do 40 godina zatvora.

I susjedima i policiji bile su čudne okolnosti nestanka s obzirom da je Željko, kako su rekli, bio ovisan o tuđoj brizi i pomoći te da ne bi bio u stanju otići igdje sam a da mu netko ne asistira.

Bilo je to dovoljno policiji da posumnjaju u prijaviteljevu verziju klasičnog nestanka, a potvrdio je to i Igor Pasanec, voditelj krim-policije koji se ujedno zahvalio na podršci građanima i pripadnicima HGSS-a koji su sudjelovali u potrazi.

- Sve do zadnjeg trenutka, zapravo sve dok danas u medijima nismo vidjeli da se na Anđelka sumnja, nismo željeli vjerovati u te ‘lovačke‘ priče. Ipak je on o njemu brinuo i vjerujte da nije to lagan posao skrbiti o bratu koji je u tako teškoj zdravstvenoj situaciji bio. Nemojte me više ništa pitati. Tužno. Pretužno da brat na brata digne ruku i onda još glumi po mjestu, kuka, tuguje. Osjećam se u najmanju ruku izigrano. Nosila sam Anđelku hranu tjednima, da izdrži tugu, tješila ga da će se brat vratiti, tražili smo Željka svaki slobodan trenutak po gradu. I onda sad ovo. Bez riječi sam - rekla je kratko za Jutarnji jedna susjeda Šlibarovih.

image

Željko Šlibar

Nestali.gov.hr

Inače, Anđelku Šlibaru, osobi bez zanimanja sa završenom osnovnom školom koji živi od 800 kuna socijalne pomoći, ovo nije prvi puta da ima posla s policijom i pravosuđem. Mjesec dana prije nego je, prema sumnjama istražitelja svoga brata te odbacio tijelo u šumi, počeo je po Kutini preprodavati duhan bez nadzornih markica. Njegov duhanski biznis u kojem je za 50 kuna trgovao vrećicama sa 250 grama duhana, potrajao je do 16. rujna 2021. kada ga je policija uhitila, a sisački sud osudio zbog nedozvoljene trgovine na tri mjeseca uvjetno na godinu dana.

- Nisam nikome prodavao duhan. Niti imam novca da ga kupujem, a to što sam imao kod sebe, kupio sam na tržnici za vlastite potrebe. A ta žena kojoj sam dao duhan, tražila me. Inače, Carini sam za duhan na kraju morao platiti 730 kuna – branio se prošle godine na sudu Šlibar. No sud mu nije povjerovao s obzirom da je svjedokinja posvjedočila da godinu dana od njega kupuje duhan za 100 kuna mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:22