MITO I KORUPCIJA

Nova akcija EPPO-a, na meti su dvojica hrvatskih državljana, doznali smo o kome se radi!

Sumnja se da je direktor GK Grupe Robert Gotić s milijun kuna podmitio poduzetnika Miroslava Šaravanju vezano za sanaciju jame Sovjak i jedan kredit

Robert Gotić (lijevo)

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana osumnjičenih za davanje i primanje mita za trgovanje utjecajem.

Ured EPPO priopćenje je objavio u srijedu ujutro, a kako smo neslužbeno doznali, istraga je pokrenuta protiv Roberta Gotića, direktora GK Grupe i okrivljenog u aferi Varkom, a sumnja se da je s milijun kuna podmitio poduzetnika iz Vinkovaca Miroslava Šaravanju vezano za sanaciju jame Sovjak u Rijeci i jedan kreditni aranžman kod poslovne banke.

O tome da je policija upravo zbog "afere Sovjak" upala u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te izuzela dokumentaciju vezanu uz taj projekt sanacije jame Sovjak u Rijeci pisali smo još u srpnju prošle godine.

Kako je priopćio ured Europskog tužitelja ne navodeći identitete osumnjičenih osoba, na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), postoji osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenika sklopila dogovor o podmićivanju i trgovini utjecajem.

Prema tom dogovoru, drugoosumnjičeni Šaravanja je koristio svoj utjecaj i veze u određenim trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi osigurao za prvoosumnjičenog Gotića, osnivača i vlasnika trgovačkog društva, svu potrebnu pomoć kod relevantnih poslovnih subjekata i institucija u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja poslovnih ciljeva prvoosumnjičenikova trgovačkog društva. Zauzvrat mu je Gotić pristao platiti određeni novčani iznos.

Sumnja se da je drugoosumnjičeni prvoosumnjičenome kada je prvoosumnjičeni predvodio zajednicu ponuditelja u prijavi na javni postupak za "Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak", čija je ukupna vrijednost bila viša od 44 milijuna eura (337.000.000,00 kuna) s PDV-om, od čega je 85% bilo sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja kao i svu potrebnu pomoć u rješavanju poteškoća koje su se pojavile u fazi provedbe projekta.

Osnovano se sumnja i da je prvoosumnjičeni zatražio od drugoosumnjičenoga da se pobrine da trgovačko društvo prvoosumnjičenoga od banke dobije odobrenje zatraženog kreditnog okvira, budući da je prvoosumnjičeni trebao osigurati nastavak svojih poslovnih aktivnosti vezanih uz druge ugovore.

Prema prikupljenim dokazima, kao nagradu za dogovoreno, prvoosumnjičeni je u tri navrata isplatio drugoosumnjičenome ukupni iznos od najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000,00 kuna.

S ciljem osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi, na zahtjev EPPO-a, Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za privremenu blokadu imovine drugoosumnjičenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:51