ODRON KAMENJA

Nova akcija HGSS-a: Švedski profesor spašen s Anića kuka na Paklenici

Velebit,240712.Anica kuk. Spasavenje alpinista kojeg je ugrizla zmija.U akciji spasavanja sudjelovalu su clanovi HGSS iz Zagreba,Zadra,Splita i Ogulina te helikopter.Foto: HGSS / CROPIX
 HGSS / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) sinoć je na Anića kuku spasila sveučilišnog profesora iz Švedske, kojega je ozlijedio odlomljeni kamen dok se s partnericom penjao kroz tu visoku zapadnu velebitsku stijenu.

Dvoje švedskih alpinista penjali su se na Anića kuk u Nacionalnom parku Paklenica, visok 712 metara, prilikom čega je došlo do odrona kamenja, koje je ozlijedilo Šveđanina i onesposobilo ga za daljnje penjanje, izvijestio je HGSS.

Zbog toga su oni u 22 sata, posredstvom centra 112, zatražili pomoć, a odmah po dojavi prema njima je krenula peteročlana spasilačka ekipa iz zadarske podružnice HGSS-a.

Riječ je o dugačkoj stijeni za koju je trebalo ponijeti dosta užadi i opreme, no spasitelji su se, unatoč tome što je već bila noć, popeli do bespomoćnih alpinista koji su se nalazili visoko iznad tla u stijeni. Nakon što im je pružena pomoć u stijeni, spušteni su na sigurno.

Ta akcija pokazuje da sezona adrenalinskih turista nije vezana samo za ljeto, Paklenica i drugi atraktivni predjeli Hrvatske i sada vrve turistima, ističe se u priopćenju HGSS-a.

Podsjeća se da je HGSS u proteklih nekoliko dana sudjelovao u još pet višednevnih potraga, uglavnom za starijim i dementnim osobama te beračima gljiva, od čega su dvije završile tragično jer su tražene osobe prethodno smrtno stradale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:28