PROVELI NOĆ NA PLANINI

Nova dramatična akcija HGSS-a: Spasili 26-ero djece izgubljene na Velebitu!

'Djeca su ležala po grmovima i u travi, na goloj zemlji. Njihova oprema bila je za sve osim za hodanje terenom na kojem su se zatekli, kratke hlače i sandale ili kratke tenisice nisu ih štitili ni od čega. Osjećao se strah, panika i očaj. Gledali su nas bez komentara, lica zamrljanih suzama. Hipotermija je činila svoje'
Velebit,240712.Anica kuk. Spasavenje alpinista kojeg je ugrizla zmija.U akciji spasavanja sudjelovalu su clanovi HGSS iz Zagreba,Zadra,Splita i Ogulina te helikopter.Foto: HGSS / CROPIX
 HGSS / CROPIX

GOSPIĆ - Na sjevernom Velebitu noćas se odvijala dramatična akcija HGSS-a Gospić u kojoj se tragalo za izgubljenom grupom turista. Od njih 28, noć na buri u planini provelo je 26 djece, priopćili su iz GSS-a.

Nešto malo prije 20 sati u petak, Županijski centar 112 obavijestio je HGSS Gospić o incidentu, koji se vrlo brzo pretvorio u potragu za 28 njemačkih državljana, od kojih su većina bili djeca. Naime, ova grupa njemačkih turista bila je stacionirana na planinarskom domu Alan, te je isplanirala jednu relativno laganu i interesantnu planinarsku turu. Vozilima su ih odvezli koliko su mogli te su dalje nastavili pješice. Sve bi bilo u redu da su pratili, inače izvanredno markiranu planinarsku stazu. No, oni su se prema vlastitom nahođenju zaputili u bespuća sjevernog Velebita.

Nesretni turisti su se satima tvrdoglavo probijali neprohodnim kršem, a zapravo su se samo još više zaglavljivali sve do trenutka kada im je ponestalo snage i volje. Zaglavljeni između strmih padina na planinskom prijevoju shvaćaju stvarno stanje stvari te zovu pomoć.

Županijski centar 112 ih spaja u konferencijski razgovor s dežurnim telefonom HGSS stanice Gospić, te se pokreće potraga. Potraga je organizirana vrlo brzo, pa gorski spašavatelji s tri terenska vozila kreću put planine. Iako bez problema stupamo u kontakt s unesrećenima, informacije koje nam daju nisu od velike koristi, čak su kontradiktorne, kažu u GSS-u.

Koju minutu iza 3.30 dva tima gorskih spašavatelja dolazeći iz dva suprotna smjera, gotovo istovremeno dolaze do planinskog sedla na kojem pronalaze unesrećene turiste.

Stanje je kaotično, vođeni velikim neiskustvom, odlučili su se utaboriti na vjerojatno najgorem mjestu na tom dijelu, te se izložili silovitim udarima bure. "Djeca su ležala po grmovima i u travi, na goloj zemlji. Njihova oprema bila je za sve osim za hodanje terenom na kojem su se zatekli, kratke hlače i sandale ili kratke tenisice nisu ih štitili ni od čega. Osjećao se strah, panika i očaj. Gledali su nas bez komentara, lica zamrljanih suzama. Hipotermija je činila svoje", kažu GSS-ovci.

"Situacija je bila gora nego što smo očekivali. Iako sretni što smo pronašli iglu u plastu sjena, nismo se smijali. Trebalo ih je izvući iz planine. Nikad nismo imali potragu za 28 ljudi, od kojih je 26 djece. Trebalo ih je brzo ugrijati, ali kako? Hodanjem! Brzo smo organizirali kolonu. Između njih postavili novog vođu, koji ih je prebrojio i objasnio da iako su u potpunosti iscrpljeni moraju pronaći negdje u sebi snage za izvlačenje iz planine i pripremiti se za višesatno hodanje. Negodovanje je bilo očito, ali situacija nije trpjela odgodu te su to jasno shvatili iz boje našeg glasa te se kao mala vojska posložili u liniju i krenuli. Krenuli ovog puta za vodičem koji poznaje svaku stopu ove planine, pomno bira stazu, i tempo prilagođava svakom članu. Uz očekivane probleme krenuli smo. Kolona gorskih spašavatelja i nesretnih turista je bila dugačka više od 100 metara", napisali su na svojim web stranicama GSS-ovci koji su s djecom u planinarski dom stigli u zoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:37