SPORNA OBILJEŽJA

Nova praksa DORH-a? Huligani iz Kustošije osumnjičeni i za ‘ZDS‘ na HOS-ovoj zastavi

Šestorici navijača određen je mjesec dana zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela
Huligani u Kustošiji
 AFP

Šestorica navijača koji su u četvrtak u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvijesila transparent s porukom “j...t ćemo srpske žene i djecu” završila su u Remetincu nakon što im je sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskoga suda odredila jednomjesečni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Policija pak nastavlja istragu kako bi se utvrdilo tko je u pravljenju transparenta još bio umiješan.

“Kriminalističko istraživanje nastavlja se s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela”, navela je zagrebačka policija. Svi osumnjičenici, inače, od ranije su poznati kao mlađi pripadnici navijačke skupine BBB, a nakon što je njihova fotografija s transparentom objavljena na društvenim mrežama, čitav događaj javno su osudili iz navijačkih krugova, ali i braniteljskih, budući da su osumnjičenici uz sporni transparent držali i zastave postrojbi HOS-a iz Domovinskoga rata.

Uvredljiv sadržaj

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, jučer je prijepodne priopćilo kako će predložiti pritvaranje osumnjičenika. Također je navelo kako su osim spornoga transparenta, koji je uz vulgarne prijeteće poruke imao i stilizirano “ušato U”, imali i zastavu neprimjerenih obilježja, a čini se da se tu misli na zastavu HOS-a s natpisom “Za dom spremni”.

“Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo “u”, a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Nakon toga su se navedenog dana šestorica okrivljenika, osnovano se sumnja, okupili zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent koji je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Inkriminacija

Iz toga proizlazi da je Hrvatsko državno odvjetništvo prvi put samu zastavu HOS-a sa spornim pozdravom Za dom spremni, oko kojega se već godinama lome koplja i sudska praksa, inkriminiralo kao neprimjereno obilježje koje služi za poticanje mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:30