MUP IZDAO UPOZORENJE

Nova prevara na Fejsu: Sve ide preko Messengera, a lopovi ukradeni novac troše u kladionicama

Ne dijelite svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama, poručuju iz policije
Haker/ilustracija
 Dan Grytsku/Alamy/Alamy/Profimedia

Policija je izvijestila da u posljednje vrijeme bilježi poveći broj prijevara putem Facebook stranice "Toolkits sets" na kojoj nepoznati počinitelji oglašavaju prodaju radnih alata i pritom kradu podatke s kreditnih kartica.

Komunikacija se odvija isključivo preko Facebook Messengera u kojoj počinitelji zahtijevaju od osoba da im pošalju svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogli naplatiti alat koji prodaju.

Nakon što žrtve pošalju sve tražene podatke prevaranti s kartica skidaju sav novac ili ih koriste za uplate na kladionicama izvan Hrvatske i na taj način oštećuju osobe za velike novčane iznose.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranice "Toolkits sets" te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama, izvijestila je policija.

Sve prevarene pozivaju da podnesu prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare, navodi policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2022 22:11