TOMISLAV VIKTOR BASA

NOVE INTRIGANTNE POJEDINOSTI O LIKVIDACIJI BANKARA IBRAHIMA DEDIĆA Tužitelji došli do dva čvrsta dokaza protiv bivšeg vojnika osumnjičenog za ubojstvo

Ibrahim Dedić (na glavnoj fotografiji), Tomislav Viktor Basa (desno)
 Ivan Posavec, Marko Todorov / CROPIX

Krvavi tragovi na mjestu zločina zasad su najjači dokaz tužiteljstva koji povezuju Tomislava Basu s ubojstvom 52-godišnjeg bankara Ibrahima Dedića, koje je izvršeno 3. srpnja 1999.

U zločinu su sudjelovale još najmanje dvije osobe, a tamnoplavi BMW “petica” u noći nakon ubojstva nađen je u Biankinijevoj ulici i trebao je biti zapaljen, ali se počiniteljima žurilo jer su imali ranjenika. S obzirom na to da je jedan od egzekutora obilno krvario, krv je nađena, osim na mjestu zločina, i u BMW-u kojim su pobjegli. Ustanovilo se da je auto bio registriran na Ministarstvo obrane, da su s njega bile skinute originalne karlovačke registarske oznake i stavljene prethodno ukradene njemačke. Osim mjesta gdje je bio parkiran, a Biankinijeva ulica je nedaleko od MORH-a, automobil koji je koristio MORH bio je jedina indicija koja je počinitelje povezivala s vojskom.

- Da smo dobili bilo kakav upit od kriminalističke policije, Vojna policija kao i kriminalistička vojna policija odradile bi sve što bi bilo potrebno i što bi se tražilo - kaže nam umirovljeni general Mate Laušić, koji je u to vrijeme bio i načelnik uprave Vojne policije.

Tomislav Viktor Basa (49) bio je od 1. srpnja 1998. godine razriješen dužnosti zbog bolovanja i umirovljen je 31. ožujka 2000. godine s činom natporučnika kada je ocijenjen nesposobnim za djelatnu vojnu službu.

Stoji to u odgovoru Službe za informiranje MORH-a kojoj smo uputili upit o statusu Tomislava Viktora Base, umirovljenog pripadnika 2. gardijske brigade.

U odgovoru MORH-a piše da je rješenje o umirovljenju donio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ranije tvrdnje njegovih suboraca o brojnim odlikovanjima potvrdio nam je i MORH, koji je potvrdio da je dobio sljedeća odlikovanja i medalje: Spomenicu Domovinskog rata 1994., Red hrvatskog trolista 1995., Spomenicu domovinske zahvalnosti za pet godina 1997., te medalje Ljeto 1995., Bljesak 1995. i Oluja 1995. godine.

U personalnim podacima o navedenoj osobi nema riječi o stegovnim ili drugim sličnim postupcima, stoji u odgovoru MORH-a. Zašto je Basa proglašen nesposobnim za vojnu službu i zbog čega je gotovo dvije godine bio na bolovanju prije nego što je umirovljen, ostaje nepoznanica. Tužiteljstvo bi od MORH-a sada moglo zatražiti svu dokumentaciju o bolovanju Tomislava Base, razlozima njegova umirovljenja, ali i pregledati Basu kako bi se eventualno otkrile stare rane od ranjavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:14