ŠIRI SE USKOK-ova ISTRAGA O KORUPCIJI

NOVI DETALJI AFERE REMORKER Šefa HAC-a Viadukt podmitio vilom od 3,5 mil. kn

Za nastavak suradnje Stjepko Boban dobio je kuću s bazenom od 3,5 milijuna kuna

Istražujući jednu naizgled beznačajnu poslovnu akviziciju bivšeg direktora Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) Stjepka Bobana, USKOK je otkrio nevjerojatnu priču o korupciji koja se samo nadovezuje na postojeću priču o korupcijskoj hobotnici u hrvatskoj cestogradnji.

Stjepko Boban, direktor HC-a u mandatu Ive Sanadera te HAC-a u mandatu Jadranke Kosor, u travnju prošle godine preuzeo je jednu malu građevinsku tvrtku iz Svete Nedjelje.

Golemovićeve kuće

Premda se preuzimanje tvrtke pod imenom Imolinea, s kapitalom od minimalnih 20.000 kuna, moglo smatrati pokušajem bivšeg čelnika u državnoj cestogradnji da se okuša u privatnom biznisu, istražitelji sumnjaju da je Bobanovo preuzimanje Imolinee zapravo samo dovršetak jednog podmićivanja koje je počelo prije još 6 godina. Točnije 2007. godine, u vrijeme dok je Boban obnašao dužnost predsjednika Uprave Hrvatskih cesta.

Tvrtka Imolinea nema zaposlenika i nema nikakvih poslovnih aktivnosti, međutim u svojemu vlasništvu ima jednu jedinu nekretninu. Luksuznu istarsku vilu s bazenom vrijednu oko pola milijuna eura koju je tvrtka 2008. kupila od Dražena Golemovića, kontroverznog poduzetnika iz Istre, supruga Danijele Sliško, udovice ubijenoga kralja poker-aparata Vjeke Sliška.

Tadašnjih vlasnik Imolinee, poduzetnik Petar Pećina, nedugo nakon što je sa 20.000 kuna osnovao Imalineu, kupio je dakle od Golemovića luksuznu vilu za 465.000 eura, a kada je Boban u travnju prošle godine preuzeo tvrtku, s njom je de facto postao i vlasnik vile. Međutim, sve to, sumnjaju istražitelji, nije slučajno.

Pećina je, naime, jedan od najvećih dioničara građevinskog giganta Viadukta, tvrtke koja je u 2007. upravo s Hrvatskim cestama, kojima se na čelu nalazio Boban, radila niz vrlo vrijednih građevinski poslova. Viadukt je bila jedna od najvećih tvrtki kooperenata pri gradnji cesta i autocesta, a odnedavno njezini čelnici Damir Kezele i Ivan Berket nalaze se pod USKOK-ovom istragom zbog sumnji da su svoj posao s državnim poduzećima plaćali provizijom direktorima HAC-a i HC-a, te državnom tajniku Zdravku Livakoviću.

Pod istragom je kao jedan od osumnjičenika i Boban, koji se nalazi u Remetincu, a nakon otkrića s preuzimanjem tvrtke, odnosno vile izvjesno je da će se istraga protiv njega proširiti. USKOK sumnja da je Boban od Viadukta dobio i direktan dar - spomenutu luksuznu vilu. Naime, istražujući spomenutu aferu istražitelji su došli do indicija da je Boban u jednom trenutku 2007. uvjetovao nastavak suradnje s Viaduktom zahtjevom da mu oni kupe kuću.

Izaberi koju želiš

Čelnik Viadukta Kezele na to je navodno pristao, te su Bobana odveli u Istru i rekli mu da izabere kuću koju želi. Kezele je zatim navodno zatražio od svog prijatelja dioničara Viadukta, Pećine, da na ime novoosnovane tvrtke Imolinea od Golemovića kupi kuću za Bobana.

Izvlačili novac preko Premilovca

Do sada se Bobana teretilo da je zajedno s HAC-ovim direktorima, Milivojem Mikulićem, Marijem Lovrinčevićem, Josipom Sapunarom, Juricom Prskalom, Sandrom Vukelićem i tajnikom Livakovićem iz HAC-a i HC-a, a preko kooperanata Strabaga, Granita, Osijek Koteksa, Zagorje Tehnobetona i Viadukta izvlačio novac. To se najčešće radilo preko tvrtki Igora Premilovca, koji je svojim iskazom i otkrio čitavu aferu, a novac bi se u kešu nosio spomenutim direktorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:07